Испанецът Пабло Алварес Бордилс се размина невредим за броени минути и с двата атентата в Брюксел в резстояние само на един час, пише в. "Ел Мундо".

Той е бил първо до самото летище "Завентем", когато там избухнаха две бомби, а малко по-късно - много близо до взривената метростанция "Маалбеек". И досега човекът недоумява какво го е спасило - късмет, случайност или неточност заради закъснение.

РАЗКАЗ ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ. ДОКУМЕНТ С ИЗТЕКЪЛ СРОК СПАСИ БЪЛГАРКА В БРЮКСЕЛ

Пабло прекарал известно време в Белгия на гости при приятели. На 22 март сутринта той трябвало да отлети за Испания.

Младежът пътувал към летище "Завентем" с автобус, който внезапно спрял.

РЕПОРТАЖ ОТ БРЮКСЕЛ НА ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ: "ЯСНО БЕШЕ, ЧЕ ТОВА ЩЕ СТАНЕ ТУК"

"Бях задрямал, но се събудих и шофьорът каза, че е имало експлозия. Все още нямаше информация за загинали", споделя Бордилс.

Той се обадил на майка си в Испания и от нея научил, че се е разминал с нещо страшно, станало буквално на две крачки от него.

Късметлията Пабло Алварес Бордилс.

В този миг шофьорът на автобуса решил да не влиза в зоната на терминала за заминаващи пътници, а да се върне заедно с пътниците на началната спирка - площад "Шуман" в центъра на Брюксел, на който са разположени част от евроинституциите.

ВИЖТЕ КАК ИЗГЛЕЖДА БРЮКСЕЛ СЛЕД АТАКИТЕ В СНИМКИ

"В този миг си помислих, че ни оставя на място, където е най-лесно нещо да се случи - сред сградите на институциите. Ако има атентат, това е най-опасното място, където човек може да се намира. И без да знам какво да правя, започнах да се разхождам из района", продължава разказа си испанецът.

Такава бе картинаата в метрото на станция "Маалбеек". Снимка Туитър

И както вървял по улицата, той дочул силен гръм и видял от станцията на метрото, покрай която минавал, да излиза пушек. Последвало нещо, което му напомнило за кадрите от Ню Йорк след атентатите на 11 септември 2001 г.:

"От метрото излизаха хора, целите в кръв и покрити с прах. Сирените виеха, но бе невъзможно да си пробия път напред. Полицаите слизаха от колите си и тичаха към метрото с насочени натам оръжия"

Всички телефонни връзки с Белгия прекъснали. Чак вечерта Пабло Алварес Бордилс успял да се свърже по интернет с близките си в Испания и да им съобщи, че е невредим и че на два пъти се е разминал за броени минути с атентати в разстояние само на час.