И тази седмица парламентът няма да успее да вземе решение как и кога ще се избира нов шеф и членове на Комисията за защита на конкуренцията, въпреки че мандатът на антимонополния орган изтече още през есента, научи Клуб Z.

Причината - управляващите още не са решили какъв вариант да предложат - тотално спиране на процедурата по избора и започване отначало с номинации или удължаване на срока за подаване на документи за председател на органа.

РОСЕН ЖЕЛЯЗКОВ ОТТЕГЛИ КАНДИДАТУРАТА СИ ЗА ШЕФ НА КЗК

Преди две седмици след поредица от скандали изслушването на кандидатите за антимонополния орган се провали, след като единственият претендент за председател, предложен от ГЕРБ - Росен Желязков, се оттегли от надпреварата.

Провалът на процедурата и решението на Желязков си имат предистория. Преди заседанието тогава лидерът на ДСБ Радан Кънев и опозиционните депутати от Реформаторския блок обявиха, че няма да участват в избора на КЗК. Причината - съмнения в партийни договорки при номинациите и за крайния резултат. Лидерът на ДСБ обяви управляващите, че е предупредил, че ще има проблем с новия антимонополен орган.

БОРИСОВ ОБВИНИ КЪНЕВ В "ДОЛНА ПОЛИТИКА" И "МАЙМУНДЖИЛЪЦИ" ПО ПОВОД КЗК

Премиерът Бойко Борисов се ядоса на Кънев, обвини го в "маймунджулъци" и отсече, че и ГЕРБ няма да имат свои кандидати за органа. На следващия ден Желязков се оттегли от напреварата, а това доведе до отлагане на казуса със седмица.

Миналата сряда обаче комисията по икономическа политика в парламента, която трябва да изслушва кандидатите за КЗК, отново не се събра. Председателят й Петър Кънев от левицата беше в чужбина и заместничката му от ГЕРБ Даниела Савеклиева не свика заседание. Идеята на управляващата партия бе да предложи закриване на старата процедура по избор и старт на нова, но не беше събрала достатъчно подкрепа за това, разказаха депутати.

GAME OVER: СПИРАТ ПРОЦЕДУРАТА ЗА ИЗБОР НА КЗК

Тази седмица отново няма обявено заседание. Икономическата комисия чака становище от юристи дали може да се прекрати само процедурата за избор на председател на КЗК и да се удължи срока за номинации само за тази позиция. А останалите вече предложени от парламентарните групи кандидати за 7-членния орган да не бъдат оттегляни.

Такъв вариант обаче може отново да предизвика скандал, защото според опозиционни депутати в кандидатурите за редови членове също имало партийни договорки.

От Гражданския съвет на Реформаторския блок настояват за нови номинации като се даде право такива да правят и неправителствени организации, а не само депутати.

КОЙ КОЙ Е СРЕД КАНДИДАТИТЕ ЗА КЗК

"Решението трябва да мине и през председателския съвет на Народното събрание", сподели народен представител от мнозинството.

По думите му казусът трябва да мине през съгласие на повечето парламентарни групи, за да не стане нов скандал с избора на нов състав на важния орган. Днес обаче шефката на Народното събрание Цецка Цачева още не се беше прибрала от Брюксел заради атентатите там и темата не е била обсъждана. В ГЕРБ пък настроенията били партията да не номинира нов кандидат за шеф на антимонополния орган, твърдят запознати.