Специализираният наказателен съд постанови днес 7 години лишаване от свобода на Георги Владимиров-Фози, бивш началник на митнически пункт „Олтоманци“.

Владимиров е признат за виновен в това, че от август 2011 г. до юни 2012 г., в качеството си на длъжностно лице е участвал в организирана престъпна група, ръководена от покойния Борислав Манджуков, създадена с цел държане на акцизни стоки без бандерол (контрабандни цигари).

Самият Манджуков бе разстрелян в столичния жк "Бокар" на 24 март 2014 г.

Днес спецмагистратите приеха тезата и доказателствата на прокуратурата, че Владимиров е улеснявал нееднократно Борислав Манджуков, като е осигурявал безпрепятствено вкарване на големи количества цигари без бандерол през ГКПП-Кулата. За целта е използвал служебното си положение и контактите си, въпреки че ръководеният от него пункт е съвсем друг и е на границата с Македония.

Според експертизите общото количество контрабандни цигари възлиза на близо 1 млн. кутии от различни марки на обща стойност близо 7 млн. лв.

Освен 7-годишната ефективна присъда, съдът наложи на Владимиров лишаване от правото да заема пост на държавен служител в продължение на 4 години, след като излезе от затвора.

Досега не е издавата толкова тежка ефективна присъда за митнически служител.

Съдът наложи и 1 г. условно с 3-годишен изпитателен срок на другия член на групата - Борис Тасев. Останалите
участници Борис Поборников, Асен Поборников, Пламен Георгиев и Олег Падалски се признаха за виновни още преди година и след споразумения с прокуратурата получиха различни условни присъди.