Всеки филм от „София филм фест“ започва зашеметяващо, дори да не е много добър. Защото преди него на екрана се появява клип за 20-годишнината на фестивала, който е разходка в история на киното. Във видеото, режисирано от Иван Москов и заснето от оператора Ненад Бороевич, виждаме празнично шествие с герои от филми, в типични и нетипични действия. Клипът не оставя никого равнодушен – дори снобите, презиращи комерсиалното кино, ще признаят, че това е най-добрата реклама на „София филм фест“ през всичките 20 години досега.

В началото е Чаплин, от чиито ръце като че ли расте супернова, следва го Шапкаря от „Алиса” със зайче в ръце, Батман със спрей за насекоми, Марсианецът жонглира с картофи, Ледърфейс от „Тексаско клане“ е повел овца на кучешка каишка, а ножът в ръцете му се променя в ножица за стригане и ни препраща към „Мълчанието на агнетата”…

После Гандалф пали пурата на Дон Корлеоне с фойерверк, Шарън Стоун седи в историческата си поза със знак забранено до 20 между краката, Моряк целува девойка като в една от най-известните снимки от края на Втората световна война, но в ръце държат светлинни мечове, щурмовак от „Междузвездни войни“ препуска на бял кон, а пред него весело притичват аеробик маниачките от „Флашданс”. Разпознаваме Шофьор на такси, Пича от „Големия Лебовски”, Жокера от „Батман“, Нео… Наоколо са Булката от „Убий Бил“, Роки и Индиана Джоунс, който свири на барабани с камшик. На финала римски легионери водят битка с нинджи с китки цветя, осветени от огромно огнено двайсет.

Хубаво е, когато природата не си почива!

ПЛОЩАД СЛАВЕЙКОВ