Министър-председателят Бойко Борисов да инициира спешна среща между ръководствата на Българския лекарски съюз (БЛС), Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), за да се потуши напрежението в сектора, поискаха от Българската стопанска камара (БСК).

ОТ ПОНЕДЕЛНИК: ЛЕКАРСКИ ПРОТЕСТИ В ЦЯЛАТА СТРАНА

В своя декларация организацията споделя, че "следи с особена тревога и загриженост" последните събития, затова предлага под зоркото ръководство на премиера страните да направят опит да изгладят възникналите противоречия.

"Създаденото напрежение пречи на нормалната работа на системата на здравеопазването и, ако ескалацията продължи, ще доведе до протести от пациенти и лекари и влошаване на качеството на медицинското обслужване на населението. Опасяваме се, че създаденото напрежение може да доведе и до допълнителна емиграция на ценни за страната квалифицирани специалисти", се казва в декларацията, изпратена до медиите.

От камарата са притеснени също, че има твърде много несигурност в дейността на болничните заведения, особено тези на общинска издръжка. Предвид предстоящите реформи в сектора, не е ясно как ще се осигури финансовата им стабилност, когато районните здравни каси ще работят с бюджетни ограничения. За да не се стига до критични състояния за всички участници на пазара, стопанската камара препоръчва да се установи нормална работа на здравната система през годината.

Другото им предложение е проблемите в сектора да бъдат поставени на обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество.