Международният трибунал за бивша Югославия в Хага призна днес Радован Караджич за виновен за престъпления срещу човечеството по време на конфликта в Босна, предаде ТАСС.

Поради недостатъчно улики съдът не можа да вземе решение относно обвиненията в геноцид, свързани с клането в Сребреница през 1995 г. Магистратите обаче постановиха, че той е наредил превземането на мюсюлманския анклав и се е съгласил да бъде извършено убийството на пленените мъже.

Днес съдът в Хага започна да чете присъдата срещу Караджич.

Бившият лидер на босненските сърби се укрива от правосъдието в продължение на 13 години. Той бе заловен през 2008 г. и екстрадиран в Хага.

Караджич е обвинен по 11 обвинения за военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид по време на войните в бивша Югославия през 90-те г. на ХХ век.

Той с нетърпение очаква присъдата си, заяви неговият адвокат за АФП.

Обвиняемият се появи в съда в син костюм и представи своят екип от защитници пред съдиите.

„Надявам се, че този съд ще изпълни мисията си и ще постави този човек зад решетките. Нашите деца са мъртви“, заяви преди изслушването Мунира Субашич от организацията „Майки от Сребреница“. „Надявам се, че лъжите, които бяха казани в Босна, ще бъдат разкрити“, допълни тя докато група от около 100 демонстранти се събра пред сградата на трибунала.

Караджич, който в момента е на 70 години, е най-високопоставеният политик от балканския конфликт, който ще получи присъда, след като през 2006 г. бившият сръбски лидер Слободан Милошевич почина в затвора докато течеше делото му. Изслушването на присъдата, на което се събраха повече от 200 журналисти и над 100 дипломати, се провежда при засилени мерки за сигурност.

Очаквайте подробности.