Бизнесменът Веселин Марешки отваря третата си бензиностанция утре в Габрово, а през следващите седмици ще има обекти в още 3-4 града, стана ясно от негово участие в сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR.

В момента веригата на Марешки "ВМ Петролеум", известни с ниските цени на горивата, има обекти само във Варна и Айтос.

Макар и само с една бензиностанция, "Ефектът Марешки" доведе до спад на цените на горивата в цяла Варна, като в момента там бензинът, дизелът и пропан-бутанът са най-евтини в цялата страна.

МОЖЕЛО ЗНАЧИ: БЕНЗИНЪТ НИ ВЕЧЕ Е ВТОРИЯТ НАЙ-ЕВТИН В ЕС

„Ефектът от една бензиностанция и половина е около 100 млн. лева върху бюджета на българското население и фирми. Това са спестени пари. Няма значение на каква цена купувам горивото и откъде идва, а на каква стойност го продавам. Купувам го от български дистрибутори, които са дистрибутори на всички тези производители. Не мога да го произвеждам”, казва Марешки пред Bulgaria ON AIR.

Атаките срещу мен от последните дни показват в каква държава живеем, заяви Марешки, коментирайки изявление от "Лукойл България", в което компанията призовава да се види какъв е произходът на горивата, които той продава в своите обекти.

"Някаква компания си позволява да прави икономическо разузнаване, като използва медии, митница, НАП, прокурори и икономическа полиция. Това е безумно и показва, че живеем в някаква ненормална държава. Или някакви си хора се опитват да ни накарат да мислим, че живеем в такава държава или че тези ненормални неща са нормални. Нямам никакво намерение да влизам в диалог с тази компания", подчерта бизнесменът.

Битката в момента е между „двете К-та срешу трите П-та”, казва Марешки, пояснявайки абревиатурите: "корупцията и картелите" срещу "професионализма, пазара и патриотизма на българския народ".

"Наскоро четох нещо, което много ми хареса, и това е, че като си умрял - ти не разбираш, че си умрял, а е трудно за другите. Същото е и, когато си тъп. 20 години обясняват как пакетирам хапчета в някакви гаражи, в някакъв кораб, изнесен извън териториалните води на България. Сега същите глупости започват да ги ръсят и по новия ми бизнес проект с горивата. Нямам намерение да влизам и да отговарям на такива глупости", добави той.

Бизнесменът заяви, че в момента няма директен достъп до базите на „Лукойл” и купува горивата през посредници, но въпреки това печели и с ниските си цени - 1,64 лв. за литър бензин и 1,53 лв. за дизела при положение, че средно цените на горивата в страната са съответно 1,80 лв. и 1,74 лева.

КЗК ОБВИНИ И ПЕТРОЛНАТА АСОЦИАЦИЯ В КАРТЕЛ

"Горивото при нас пристига от най-югозападната точка – Банско, до североизточната във Варна. По този начин се тормозя. Ако не бяха толкова далеч, цената им щеше да е още по-ниска. Не с много. Представете си колко км пътува горивото до Варна, като има бази в града", посочи той.

В момента получаваме горивото на 1,52 и го продаваме при нас на 1,53. За 1 стотинка продаваме горивото отгоре, отбелязва бизнесменът.

"Още днес мога да отворя бензиностанция в София, но тя ще бъде много малка и никой няма да може да зарежда там. Към днешна дата имаме договорени два терена. Разговаряме за трети. Ще изградим изцяло нови, огромни бензиностанции, които нямат аналог с 9 бензиноколонки. Ще отворим, искаме да сме полезни на хората. Това ще стане до 3-4 месеца", каза той.

Марешки пресмята, че в проекта с бензиностанциите си е инвестирал 150-200 млн. лева.