След спирането на "София-БТ" от 1 април по-голямата част от работниците няма да се допускат на територията на предприятието, което е нарушение на Кодекса на труда, алармират синдикалните организации на заетите в тютюневата промишленост към КНСБ и КТ "Подкрепа".

Двете организации са изпратили втори съвместен сигнал до Главна инспекция по труда, с който искат спешна проверка, защото според тях при готвените масови съкращения в столичното предприятие не са спазени изискванията на трудовото законодателство.

РАБОТЕЩИТЕ В БУЛГАРТАБАК ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТИ. ИСКАТ ОСТАВКА НА РЪКОВОДСТВОТО

Според работниците в предприятието не са им предоставени и показателите за прилагане на критериите за подбор при съкращенията. С тези действия работодателят осъществява злоупотреба с право, имайки предвид властовите му позиции спрямо работниците, като ги поставя в неблагоприятен психологически климат, водещ до стрес, пишат синдикатите.

Организациите обръщат внимание, че поради спирането на производството на цигари в "София-БТ" е започнало освобождаване на работници в изпитателен срок от филтров цех в дъщерното на "Булгартабак холдинг" предприятие "Юрий Гагарин", което се намира в Пловдив.

За последния месец акциите на "Юрий Гагарин", където депутатът Делян Пеевски притежава 18% от капитала чрез компанията "Комсо Табако", са поевтинели с 27,30% за последния месец, като пазарната капитализация на дружеството се понижава до 37,222 млн. лева.