Прекратените собствоноръчно от премиера два лота на магистрала "Хемус" се разделят на четири по-малки отсечки, стана ясно от изказване на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в днешния парламентарен контрол.

За да се постигне по-ниска цена, както пак заръча премиерът, участъците ще бъдат препроектирани за по-ниска скорост и ще се махнат някои тунели и виадукти.

БОРИСОВ РАЗПОРЕДИ: САМО 120 КМ/Ч НА МАГИСТРАЛА ХЕМУС

"През юни Агенция "Пътна инфраструктура" ще обяви търг за първия от четирите нови етапа - 10-километровата отсечка Ябланица-Боаза", съобщи Лиляна Павлова. Паралелно с това ще бъде възложено и проектирането на останалите три лота до разклона Плевен-Ловеч, добави тя.

Скандалът с магистрала "Хемус" гръмна в края на м.г., когато бяха избрани два консорциума за изграждането на тогава предвижданите само два лота. Печелившите оферти се оказаха двойно по-високи от посочените в проектните книжа индикативни стойности, като изграждането на 60-километровото разстояние от Ябланица до разклона "Плевен-Ловеч" възлезе на около 780 млн. лева.

На 15 февруари премиерът Бойко Борисов разпореди спирането на поръчките, защото в обществото витаели слухове, че печелившите консорциуми били свързани с депутата от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски и бизнемена Валентин Златев.

ДЕНЯТ, КОЙТО ТРЯБВА ДА ЯДОСА ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ

Според Павлова разликата в оценката и крайните цени се получила, защото специалистите от предстоящата за закриване Национална компания стратегически инфраструктурни проекти са направили оценката по предварителните, а не окончателните идейни проекти, които излезли по-късно.