Понякога е много рисковано да се събудиш и блажено и с кафе в ръка, да си пуснеш някой от сутрешните блокове на националните телевизии.

Тази сутрин ми се случи точно това - сварих си кафе и пуснах бТВ. Покрай служебната информация, която тече всяка сутрин, се натъкнах за пореден път на явлението Георги Марков, който от дълго време дава едно и също интервю в различни медии.

Опорните му точки са: Виктор Орбан е велик и всички трябва да правим като него; Ангела Меркел е виновна за всичко, още от времената, когато е била в Комсомола; мигрантите трябва да се изхвърлят вдън гори Тилилейски, защото са продукт на мръсен световен заговор, спонсориран от Сорос, с цел полумесецът да изгрее над цяла Европа. Тяхната работа е да си стоят в държавата и да се бият.

АВТОМАТИ ПО Г*ЗА И КЪСАНЕ НА ПРАШКИ - ДВЕ МНЕНИЯ НА ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ

Като изключим блесналия поглед на събеседника, който издава дежурната му превъзбуда, се опитах да си спомня дали името на г-н Марков фигурира сред имената на тези, които гордо са се борили срещу режима на Тодор Живков. Защото, ако е такъв човек, би му прилягало да дава подобни съвети.

От спомените ми нищо не изплува, освен едно картонче и разпалени речи в полза на футболен клуб „Левски“ от времената на Майкъл Чорни.

Продължих да пия кафе, с успокоението, че такива работи се случват. Но, не щеш ли, започна интервю с новия герой на цяла България, на име Динко, който от патриотични подбуди бе решил да замести "Гранична полиция" и в свободното си време тръшна мигранти по корем, защото му били нападнали държавата и гърмели с бомби.

АДВОКАТ ОТ ВМРО ЗАЩИТАВА БЕЗВЪЗМЕЗДНО ДИНКО ОТ ЯМБОЛ

Неприкритата радост от това „родолюбиво“ събитие струеше в ефир. Докато слушах интервюто на този отрядник, се чудех какво ли е имала предвид министър Бъчварова в изявлението си, че по-строги мерки от вече предприетите днес срещу проникването на мигранти не може да си представи.

БЪЧВАРОВА: ИМА РИСК ЗА НОВ МРАШРУТ НА БЕЖАНЦИТЕ, НО СМЕ ВЗЕЛИ МЕРКИ

Но мъката нямаше край, защото за капак в студиото се оказа експертът по миграция – проф. Михаил Константинов.

Професорът по математика, с бистра юридическа мисъл обясни, че всички мигранти са престъпници, защото пресичали незаконно държавната ни граница, а затова се давали между 1 и 5 години затвор. А той, великодушно, като временно изпълняващ длъжността районен съдия, им даде по 3 години зад решетките.

На филолозите обясни, че това не са мигранти и трябвало да бъдат наричани „престъпници“ (слава Богу, без децата).

Това вече много ме натъжи, а кафето ми съвсем загорча, въпреки че по принцип го пия без захар. Замислих се за почти половинвековния комунистически режим и хилядите българи, унгарци, поляци, немци и чехи, които - според теорията на г-н професора – е трябвало да бъдат хвърлени в затворите на Западна Европа, Канада и Съединените щати за съответния брой години. Защото и тогава бягаха през границата, спасяваха се с лодки, качваха се на измислени полети за Куба, прокопаваха тунели и откриваха какви ли още не отчаяни, но незаконни, според „юриста“ Константинов начини, за да емигрират. И те бягаха от режими, и те бягаха от съветските танкове или от концентрационните лагери, които комунизмът бе построил за тях.

М. КОНСТАНТИНОВ: ЧЕРНОКОЖИТЕ В САЩ СА ПО-СТРАШНИ ОТ НАШИТЕ ЦИГАНИ

За десерт ми бе обяснено от ефира на тази национална телевизия нещо, за което в цивилизования свят наистина се дават присъди – а именно, че мигрантите били „от друг биологичен вид“. И това бе казано три пъти!

Сещам се само за една идеология, която раздели човешкия род на отделни биологични видове и раси и си въобразявах, че тя отдавна е останала в миналото. Но тази сутрин разбрах, че не е така. Въпреки че този „друг биологичен вид“ е създал алгебрата, която сигурно е част от професурата на г-н Константинов и с която работи неговият биологичен вид и до днес.

Ако националните ни телевизии, СЕМ и другите ни контролни органи, които са загрижени за постановеното в Конституцията, са решили да работят на принципа „аз съм прост и вие сте прости, и затова се разбираме“, то написаното тук няма никакво значение. Приемете, че не сте го прочели.

А аз сутрин може би ще трябва просто да пия кафе, гледайки през прозореца.