Министърът на правосъдието Екатерина Захариева отчете днес, че вече има прогрес в работата на Висшия съдебен съвет (ВСС).

“Виждам напредък в работата на Висшия съдебен съвет. Най-важното е, че неговите членове вече се изслушват”, заяви тя пред БНТ, но не стана ясно дали това се дължи на някаква нейна намеса.

Захариева, която е 100 дни на поста си, си припомни, че при стъпването ѝ в длъжност като министър и председателстващ заседанието на Съвета, била “учудена от отношението на членовете един към друг”.

"Те не се изслушваха, викаха си, обиждаха се. Сега са по-толерантни, гласуват явно, няма извънредни точки", отбеляза министърката.

Според нея предшественикът ѝ Христо Иванов бил свършил много работа, а подготвената от екипа му стратегия за съдебната реформа оцени като добра.

"Стратегията е факт, мерките в нея са добри и ние трябва да я следваме. Тази стратегия е работена от доста време. Започна по време на втория служебен кабинет, беше одобрена от това Народно събрание. Истината е, че една реформа няма как да се случи за една година. 

Факт е, че 25 години се опитваме да реформираме съдебната система и е факт че още не сме там, където трябва да бъдем и където гражданите го желаят. Нека да следваме стъпките на актуализираната стратегия, но да не оставаме само на стратегически документи", каза още министърката в пожелателен стил.

Захариева коментира и евентуалното външно оценяване на съдебната ни система от европейски експерти. "От тях се очаква много, но сами трябва да направим реформата. Те ще направят анализ дали има механизми за независимост на отделните прокурори и прокуратурата. Анализ на вътрешната структура на прокуратурата, на начина на нейната организация. Ще прегледат и дела, които са интересни за Европа". Стана ясно обаче, че към момента няма насрочени дати, на които експертите да дойдат.