Председателката на Народното събрание Цецка Цачева да се извини публично, а ГЕРБ да се разграничи от "недопустимото ѝ поведение". Това поискаха в специална декларация от Българския антифашистки съюз.

Акцията на организацията, базирана в централата на БСП в София - "Позитано" 20, е заради уловени от "Господарите на ефира" реплики на Цачева по време на парламентарен контрол. В деня на почитането на жертвите на Холокоста и 73-ата годишнина от спасяването на българските евреи в парламента на гости бе делегация от българи, живеещи в Израел.

Председателката на парламента излиза от пленарната зала с молба към заместника си Алиосман Имамов за малко да поеме воденето на заседанието. Причината - трябва да се снима с "някакви баби".

Репликите са уловени, защото Цачева е забравила да изключи микрофона пред себе си. А "Господари на ефира" разпространяват чутото:

Малко преди думите на Цачева, съпартиецът ѝ Александър Ненков чете декларация от името на ГЕРБ в памет на жертвите на Холокоста.
 

От Българския антифашистки съюз не пропускат този факт, правят анализ на "гримасите му на досада" по време на четенето и искат извинение и от него.

"От неволно изпуснати фрази и гримаси стана ясно истинското отношение на някои хора с власт към Холокоста, а и към хората по принцип", пишат от организацията. И добавят:

"Подобни политици са срам за нашата държава и пряка опасност за демокрацията, морала и управлението на България. Трябва да се срамуват, както тези, които са гласували за тях и особено тези, които са ги издигнали на тези постове."

Реакция от ГЕРБ и двамата им политици към момента няма.