Първата партида американски шистов газ пристигна в Европа, съобщи в. "Монд".

На 23 март танкерът "ИНЕОС Интрепид" достави течен етан на терминала Рафнес в Норвегия. Там се намира голям нефтокомбинат.

Това е исторически момент и истинска революция в енергетиката, отбелязва изданието.

Специално построеният за целта "ИНЕОС Интрепид" е дълъг 180 метра. Той докара в европа 27 500 кубика втечнен при температура минус 90 градуса по Целзий етан. Сега този газ ще бъде нагрят при много висока температура в нефтокомбината "Рафнес", за да се превърне в етилен. Той от свой страна или ще стане на опаковки за храни, или ще бъде използван за производството на електрически кабели.

Само преди 6 години идеята за внос на шистов газ в Европа е изглеждала безумна, отбелязва Дейвид Томпсън - шефът на комбината ИНЕОС. По същото време в САЩ започва активен добив на шистов газ и петрол, който оказва сериозно влияние върху цената на добиваните въглеводороди.

Успоредно с това в Северно море се наблюдава обратната тенденция. находищата се изчерпват след 40 години експлоатация. Днес в британската им част те са изчерпали 80 на сто от запасите си, а в норвежката - 60 на сто.

За ИНЕОС, която има 65 завода в 16 страни, ситуацията става напрегната. Решението за внос на шистов газ е прието под натиска на обстоятелствата. През 2013 г. работниците в нефтозавода на компанията в британския град Грейнджмут обявяват стачка заради временното спиране на работа на комплекса. Основателят на ИНЕОС Джим Ратклиф ги поставя пред избор. Единият вариант е заводът да не заработи, ако те не се съгласят с намаляване на заплатите. Ако пътк склонят на тези условия, ще започне внос на шистов газ. Работниците се съгласили.

Колкото до САЩ, не винаги са били вносители, а не износители на въглеводороди. По онова време те нямат оборудване за износ на суровини и внасят газ и петрол. След сключени сделки с европейски купувачи са построени 50 километра нови тръбопроводи. А във Великобритания и Норвегия са направени резервоари за приемане на товара от танкерите.

Проектирани са 4 кораба за транспортиране на втечнен газ. Всички са построени в Китай. Скоро тези съдове ще станат 8.

Към 2020 г. САЩ ще могат да изнасят годишно 60 милиона тона шистов газ, прогнозира Стивън О'Рурк - директор на консултантската компания "Ууд Маккензи". Само за сравнение - в момента световното производство на газ е 250 милиона тона. Така американският шистов газ ще разшири световния пазар с 25 на сто.

И всичко това ще има сериозни, включително геополитически последствия, завършва "Монд". Най-силно ще го почувства Русия, която е голям доставчик на газ за Европа.