Кредиторите на БДЖ, които всячески се опитват да си приберат отпуснатите средства на жп превозвача, ще направят втори опит за продажба на сградата на Транспортна полиция, която се намира в близост до столичната Централна гара.

След като през януари те безуспешно се опитаха да получат малко над 2,7 милиона лева за пететажната постройка на адрес бул. "Мария Луиза 110а", сега цената е свалена, показа справка на Клуб Z  в Регистъра на публичните продажби.

Новата цена на сградата е 2,185 милиона лева.

През последните месеци кредиторите на БДЖ, които са основно германски държавни компании, се изнервиха от неяснотата и липсата на какъвто и да е ангажимент от страна на българската държава към финансовото състояние на железопътния превозвач.

Досега те предпочитаха да разпродават подвижен състав, а сградата на Транспортна полиция е първият имот, който заемодателите обявиха за продан. Същата съдба може да последва и други имоти на БДЖ. Сред активите на жп дружеството определено най-атрактивна е централата на компанията на ул. "Иван Вазов" в центъра на София. Там обаче БДЖ е в съсобственост с Националната компания "Железопътна инфраструктура". Това затруднява сделката за историческата сграда.

Заради неуредените спорове с кредиторите на БДЖ не може да стартира и приватизацията на "БДЖ-Товарни превози", която стои на трупчета вече няколко години. Агенцията за приватизация тази година за пореден път е включила това предприятие в списъка за продажба, но шансовете за подобна сделка са минимални. 

Последните планове на ресорното Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията са Летище София да бъде отдадено на концесия, а годишните вноски за целия 35-годишен срок на валидността ѝ да бъдат авансово изтеглени и използвани за изплащането на дълговете на БДЖ.