Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) откри ново производство срещу веригата "Лидл" - за евентуално установяване на злоупотреба с по-силна позиция при договаряне, съобщава ведомството.

В началото на февруари КЗК започна проверка на "Лидл" за нелоялна конкуренция по повод промоционална кампания.

Сега казусът е свързан с оплакване на фирмата "Битас", която от 2009 г. е произвеждала точени кори с марка на "Лидл". С течение на времето тази поръчка ѝ става основното производство. Но през октомври 2013 г. дружеството е уведомено, че до края на декември 2014 г. то трябва да се сертифицира по нови стандарти - процес, свързан с допълнителни инвестиции.

Затова и "Битас" предлага увеличение на продажната си цена с 9% от октомври 2014 г. Но от "Лидл" поставят изискване за намаляване на цената с 10%. Производителят не се съгласява и поръчките му биват спрени от началото на декември 2014 г.

В същото време след блокиране на доставките на "Битас" единият от неговите артикули е заменен с друг - на конкурентна фирма, който се продава на същата цена като този на компанията преди спирането на поръчките за нея.

От "Битас" смятат, че изискването от страна на ЛИДЛ за намаление на неговата доставна цена поне с 10% е абсолютно ощетяващо, неоснователно и противоречащо на принципите на свободната търговия и установените добри търговски практики, пише в преписката на КЗК.