Месеци ще трябват, за да бъде възстановено разрушеното от атентат международно летище на белйгийската столица в предградието ѝ Завентем. Властите неколкократо отлагаха отварянето му след двете експлозии на 22 март, които убиха най-малко 15 души.

Ръководството на аерогарата съобщава, че тя ще се връща постепенно към пълния си капацитет. Днес ще бъдат проведени тестове на системите, за да започне тя да приема 20 на сто от нормалния брой пътници от утре, казва изпълителният ѝ директор Арно Фейст.

"Зоната  за регистрация е изцяло извън строя и за да я върнем към експлоатация ще трябват месеци", казва той. "Всичко трябва да се построи от ново - от климатиците до гишетата".

Структурата на сградата е непокътната, но оборудването е от унищожено до повредено. Фейст казва, че е твърде рано да бъдат изчислени материалните щети.

В Белгия вече живеят над 30 000 българи и значителна част от тях използват за пътуванията си до родината и обратно летището в Завентем.

В първите дни след атентатите администрацията и авиокомпаниите отклоняваха част от пътниците до съседни страни - Холандия, Германия, Франция или до белгийските летища в Шарлероа и в Лиеж.