"За разлика от други колеги от Реформаторския блок, ние в ДБГ не правим такива драматични изказвания - ти мен обчаш ли ме, или скачам от вълнолома".

Това каза пред БНТ Даниел Вълчев. Той коментира ситуацията в Реформаторския блок (РБ), както и неговото настояще и бъдеще.

"РБ е съставен по един сложен начин. Степен по единство - както навремето: излиза Иван Костов, казва и всички падат по очи и в полурелигиозен екстаз повтарят думите му - това нещо няма да стане", заяви Вълчев.

Той коментира, че дали ДСБ ще изтеглят хората си от властта е чисто тяхно решение. Вълчев все пак отбеляза, че поведението на хората на Радан Кънев да са хем в управлението, хем в опозиция поставя петно върху целия РБ.

ПОСЛЕДНО И ОЧАКВАНО: ДСБ ОСТАВА В РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК

"Опитваме се да запазим това, което няколко години градим и на което хората се довериха. Търсим уважение и разбиране в РБ, а не полурелигиозен модел. Ако някой иска да прави нов проект, а стои в РБ, защото не знае дали ще му стане новият проект, също е разбираемо – много хора не могат да вземат решения и дълго се колебаят", коментира още Вълчев.

РАДАН КЪНЕВ НЕ СЕ Е ОТКАЗАЛ ОТ НОВ ДЕСЕН ПРОЕКТ

Според него въпросът за единен лидер на Блока също не е актуален към момента.

"Какъв единен лидер, след като няма единна политика", попита Вълчев.

Според него въпросът не е да се намери на председателя на ДСБ допълнителен пост.

"Лидер в съвремения свят не е този, който удря по масата извива ръцете на другите, а който усеща настроенията на хората и успява да ги възпроизведе. Не най-големия с пищовите на кръста", заяви Вълчев.

Според него антикорупционният закон, изготвен от екипа на лидера на ДБГ Меглена Кунева, е много добър, а от неговото приемане или неприемане ще стане ясно дали има политическа воля за борба с корупцията.

"Корупцията е плъзнала навсякъде и прояжда държавната машина и през закона ще се приложат високите стандарти за почтеност и изсветляване на имуществото на хора на високи позиции", каза Вълчев.

И изтъкна, че възможността гражданите да подават сигнали за хора на високи държавни позиции ги овластява. Вълчев смята, че големият въпрос не дали сигналът е подписан, а каква информация съдържа. Според него навлизането в личната сфера на хора на публични позиции трябва да се приема за нормална практика, защото корупцията е с огромни размери. Вълчев посочи, че инспекторите от антикорупционното бюро периодично ще минават на проверка през детектор на лъжата, както и на тестове за почтеност и лоялност.

Коментирайки евентуални промени в кабинета Вълчев заяви, че според него в нито един сектор няма принципно сгрешена политика.