Какво да правят пътниците, които имат резервирани полети за или от Брюксел днес или в идните дни? 

Главното международно летище на белгийската столица в предградието Завентем остава затворено заради разрушенията причинени от атентатите на 22 март, съобщиха от неговата администрация. Тази вечер ще има тестове на оцелялото и възстановено оборудване и ако те са успешнни, от утре аерогарата може да започне да работи с 20 на сто от капацитета си. Пълното ѝ възстановяване обаче ще отнеме месеци, каза изпълнителният ѝ директор Арно Фейст.

Българската авиокомпания "България еър", която лети до Завентем сутрин и вечер, в момента е прекъснала полетите. Кога ще бъдат възстановени те още не се знае, каза пред Клуб Z представителят ѝ в Брюксел Георги Груев.

"Конкретна информация отникъде не може да се получи. Неяснотата е голяма", каза той.

"Пътниците, които имат резервации за полети, да се обърнат към агенциите, в които са ги направили, или към кол-центъра на "България еър" в София, за да презаверят полетите си, или да получат парите си обратно", каза Груев.

Те могат да пътуват от Амстердам, Холандия или от Дюселдорф, Германия. За конретните условия на презаверката обаче трябва да се обърнат към кол-центъра на "България еър" в София.

Цените на билетите за влакове, предлагани на уебсайта на белгийските железници днес, са между 69 и 83 евро в едната посока за Дюселдорф и между 55 и 82 евро - за Амстердам.

Най-близките пътнически летища във Франция са в Париж, средната цена на свръхскоростния влак по линията "Талис" дотам е около 100 евро в едната посока. 

Други възможности по принцип са летищата Кьолн-Бон и Франкфурт в Германия, но Груев не беше в състояние да даде подробности. Той няма достъп до офиса си на терминала в Завентем, който е затворен вече седмица след атентатите. 

"България еър" не лети до белгийските летища Шарлероа и Лиеж. До Шарлероа полети три пъти седмично за и от София има нискотарифната компания "Уиз еър".