Американското Федерално бюро за разследване (ФБР) е предупредило Холандия за криминалните и екстремистки наклонности на двама от брюкселските атентатори, но тя не предала информацията към Белгия, където те вече се намирали, съобщава всекидневникът "Либр Белжик". Информацията е предадена на 16 март - по-малко от седмица преди атаките, които убиха 35 души и раниха 340.

ЗАПОДОЗРЕНИЯТ ТРЕТИ АТЕНТАТОР В БРЮКСЕЛ ИЗВАДИЛ АЛИБИ

Братята Ибрахим и Халид ел Бакрауи са били в списъка на лица, които  ФБР наблюдава като потенциални терористи от септември миналата година, пише вестникът, позовавайки се на изказване на холандския министър на правосъдието Ард ван дер Стьор пред камарата на депутатите в страната му.

Клод Фонтен, шеф на съдебната полиция на Белгия, казва пред "Либр Белжик", че по време на работна среща с холандски колеги на 17 март, те не са споменали нищо за двамата Бакрауи. 

БИВШ ШЕФ НА ЦРУ НАХОКА ЕВРОПЕЙСКАТА СИГУРНОСТ

Турция е арестувала Ибрахим ел Бакрауи през юни м.г. при негов опит да премине в Сирия и го е екстрадирала в Холандия през юли с предупреждението, че е радикализиран. По това време той вече е бил в нарушение на условно освобождаване от белгийски затвор, след като е излежал половината от 9-годишна присъда за въоръжен грабеж. Безпрепятствено е преминал от Холандия в Белгия, където е живял на свобода до нападенията. Турция твърди, че е предупредила и холандските и белгийските власти, че е потенциален терорист. Те обаче не са намерили доказателства за това в архивите си.

През миналата седмица стана ясно, че Халид ел Бакрауи е бил с международна заповед за издирване от декември 2015 година. Тогава полицията в белгийския град Шарлероа разбива нелегална квартира, която той е наел под фалшиво име за нуждите на парижките атентатори от ноември същата година. Макар името му да е фигурирало на сайта на Интерпол, то е липсвало в списъците на издирваните за тероризъм от белгийските служби.

АТЕНТАТОРЪТ ОТ МЕТРОТО - ТЪРСЕН ОТ ИНТЕРПОЛ, НО НЕ И ОТ БЕЛГИЯ

Ибрахим ел Бакрауи се взриви на международното летище, заедно със съучастника си Наджим Лаашрауи, подозираният оръжейник на парижките атентатори. Актът бе извършен в 8 часа без две минути на 22 март, убити са 15 души. Час и 13 минути по-късно брат му Халид се самовзриви в метрото на централен Брюксел, убивайки още 20 души.

Междувременно днес Комисията за борба с тероризма в белгийската Камара на депутатите постигна съгласие по три от общо 30  законодателни мерки, които правителството предложи в дните след парижките атентати миналата година. Първата от тях ще позволи на полицията да извършва обиски 24 часа в денонощието. Сега те са забранени между 21,00 и 05,00 часа с изключение на случаите на явно престъпление или на наркотрафик. Сега към тези основания се прибавят и тероризмът, притежанието на забранени оръжия, експлозиви и опасни вещества.

БЕЛГИЙСКИ И ХОЛАНДСКИ МИНИСТРИ ОТХВЪРЛЯТ ТУРСКАТА ВЕРСИЯ ЗА ДЕПОРТИРАНИЯ ТЕРОРИСТ

Другите две мерки включват създаване на обединена база данни на различните служби, които се борят с тероризма и на разширяване на използването на специални разузнавателни средства в случаите на нелегален трафик на оръжие.