Време е българските власти да се определят какво в действителност искат, пише руският вестник "Комсомолская правда".

Статията на журналиста Владимир Асанов е озаглавена "Южен поток, визите и други". Тя е придружена с карикатура, която би трябвало да изобразява орел, рак и щука. Птицата обаче е гъска, която е едно от най-популярните животни в руските приказки.

 

Предлагаме ви статията на "Комсомолская правда":

"Съдейки по всичко, в българските властови структури са се оформили две групи чиновници и политици, които имат напълно противоположни възгледи за развитието на своята страана. Една от тях действа пряко по нареждане на своите партньори от САЩ, като игнорира националните държавни интереси на България. Неформален лидер на тази група се явява президентът на страната Росен Плевнелиев. Активно провеждат политиката на евроатлантизъм гражданинът на САЩ и по съвместителство министър на външните работи на България Даниел Митов, обичащ да бъде обкръжен от "букет прекрасни дами", министърът на отбраната Николай Ненчев и някои други участници в българския политически бомонд.

Втората група - вероятно поради липса на известно "подхранване" от САЩ, е за националните интереси на страната, за благополучието на нейните граждани.

Най-ярък пример за такова разделение във властовите структури стана историята със създаването на Временна парламентарна комисия за разследване на твърдения за намеса на Русия и Турция във вътрешните работи на България. По повод това, меко казано, необмислено решение, премиерът Бойко Борисов заяви, че от работата на тази комисия няма да излезе нищо хубаво, и предложи на депутатите да намерят изход от ситуацията. Дори избраният за председател на Комисията депутат от ГЕРБ Валентин Радев изрази съмнение, че тя ще заработи. Така и стана - не минаха и две седмици и Комисията почина в мир, без да пристъпи към работа. При това при гласуването за разпускането на Комисията българските депутати бяха също толкова единодушни, както и при гласуването за нейното създаване.

Едва утихна скандалът с митичната комисия, и възникна темата за многострадалния проект за газопровод "Южен поток". Струва си да се отбележи, че въпреки публичните изказвания, че на България този проект не й трябва и дори е вреден за икономиката й, в кулоарите много представители на българските власти - тези, които не за са митичните "демократични ценности", а мислят за развитието на своята страна, казват, че се надяват на възобновяване на този проект.

В края на януари постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов заяви, че не изключва "в близко бъдеще" възможността за възобновяване на проекта "Южен поток". Веднага след това изявление българският премиер зарадван обяви скорошно връщане към реализирането на проекта. Но българският парламент буквално след два дни отклони предложението за възобновяване на "Южен поток", като постави своя премиер в неловко положение.

Трябва да се отбележи, че темата за "Южен поток" е твърде чувствителна за българските власти. И има факти, че по този въпрос има постоянна борба на мненията.

Така в началото на март в руските медии бяха публикувани думите на руския зам.-министър на енергетиката Юрий Сентюрин, който заяви, че български представители активно поставят въпроса за възобновяване на преговорите по "Южен поток". "Във всеки случай, в нашето министерство постъпи такава информация", съобщи Сентюрин.

Тази информация предизвика мълниеносна реакция на Даниел Митов, макар че заради обсъжданата тема логично би могъл да се очаква първо коментар от министъра на енергетиката Теменужка Петкова. По БНТ Митов заяви: "Не съм чувал нищо за възобновяване на проекта „Южен поток”. Не зная и някой от моите колеги да е поставял такъв въпрос пред свой колега. Това е спорна информация."

Това не е първият случай, когато Митов торпилира опитите на българското правителство да подобри отношенията с Русия и да донесе полза на българската икономика. Можем да си припомним историята с цените на българските туристически визи за руски граждани.

През януари в Москва се състоя среща между ръководителя на Руската федерална агенция по туризма Олег Сафронов и българския министър на туризма Николина Ангелкова, след която бе обявено, че от 1 януари 2016 г. се очаква намаление на цените на визите за руските туристи, желаещи да посетят България. И намалението е доста значително - между 35 и 10 евро за обикновени туристи и деца до 16-годишна възраст.

Тъкмо руските туристи да се порадват на разширяването на възможността да посетят българското морско крайбрежие, и Митов заяви, че българското външно министерство само "ще се постарае да създаде максимално облекчени условия за издаване на визи за руски туристи". "Няма решение за намаление на цените на визите, само работим в тази посока, тъй като имаме ограничения като държава, членуваща в ЕС", уточни той.

Всички тези напълно противоположни действия и изявления свидетелстват за това, че в българското правителство липсва каквато и да било осмислена стратегия по развитието на страната както във външнополитически контекст, така и във вътрешната политика. А дейността на българските власти като цяло представлява зрелище, демонстриращо постепенното пропадане на страната в непредсказуемост и хаос. Да не говорим вече за някаква стратегия за развитие и реформи, към което Брюксел призовава от десетитлетие насам българските власти."