"Спаси София" внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за започналото разрушаване на сградата на бившето кино „Възраждане“ в София, съобщиха от гражданската инициатива.

Преди месец организацията започна битка за спасяването на постройката в центъра на столицата и изпрати писмо до Министерството на културата за законосъобразността на започналото бутане на сградата. 

СТАРА СОФИЯ СИ ОТИВА, СЪПРОТИВА СРЕЩУ СЪБАРЯНЕТО НА КИНО "ВЪЗРАЖДАНЕ"

 

Сега от "Спаси София" са получили отговор от директора на Инспектората за опазване на културното наследство арх. Д. Добрева-Ангелова. В него са установени няколко нарушения на действащия Закон за културното наследство, както и на вече отменения Закон за паметниците на културата.

Факсимиле от писмото на Министерството на културата.

 

Какви са проблемите?

 

Проверката на културното министерство е установила, че още през 2003 г. със заповед на тогавашния главен архитект на София е одобрен план за изменение на Подробния устройствен план, позволяващ строителството на „административна сграда“ на мястото на кино „Възраждане“ без да е съгласуван с института за паметниците на културата.

Въпреки, че сградата е паметник на културата и част от архитектурен ансамбъл, от ведомството на Вежди Рашидов е установила, че част от конструкциите ѝ са били разрушени или демонтирани без това да е съгласувано с институциите по реда на действащото законодателство.

В писмото до "Спаси София" арх. Добрева-Ангелова изрично посочва и че внесеният в администрацията на район „Възраждане“ проект за „административна сграда“, която трябва да изникне на мястото на кино „Възраждане“ също не е съгласуван с Министерство на културата, по реда на Закона за културното наследство.

КАКВО (НЕ) ОСТАНА ОТ ТЮТЮНЕВИЯ СКЛАД В ПЛОВДИВ (СНИМКИ)

Според "Спаси София" покрай скандалния случай с тютюневия склад в гр. Пловдив, с дългогодишното умишлено разрушаване на Захарна фабрика в София и редица други паметници на културата, които изчезнаха завинаги от градовете ни, общественото внимание е концентрирано в темата и най-накрая започна да придобива нужната непримиримост, за да започне да изисква решения и санкции от институциите.

"Време е те да отговорят на тази обществена нагласа и да започнат да работят за обществения интерес. Очакваме от Главния прокурор Сотир Цацаров да проведе пълно разследване и да изправи виновниците за поредното посегателство над паметник на културата пред съда", заявяват от гражданската инициатива.

Сградата в центъра на столицата е един от архитектурните символи на стара София. В нея са се помещавали първо бившия театър „Ренесанс“, по-късно кино „Възраждане“ и профсъюзен дом „Георги Димитров“, а в по-нови времена и дискотека „Син Сити“.