Салих Метраш е общински съветник в Айтос, избран с листата на ДПС. Има собствен бизнес с разсад. Живее в село Тополица. Името му се появи за първи път в националните медии по повод откритото писмо, с което той обяви, че напуска ДПС. В писмото си Метраш нарича създадената от Ахмед Доган партия ЕООД, обвинява в лицемерие тримата съпредседатели, възмущава се от близките позиции с хора като Димитър Иванов – Гестапото и Божидар Димитров.

В ДПС ПОЧЕТНИЯТ МИСЛИТЕЛ МИСЛИ ВМЕСТО НАС

Салих Метраш обяви пред Клуб Z, че ще се включи в учредяването на новата партия Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ) на бившия председател на ДПС Лютви Местан. Метраш е близък с депутата Хюсеин Хафъзов, който също последва Местан.

Споделям техния поглед към нещата, но по-скоро мотивите ми са, че нещата в ДПС вървят от лошо към по-зле и не виждам бъдеще за тази партия. Хората вече го усещат“.

Салих Метраш обясни пред Клуб Z, че винаги е гласувал за ДПС, а след 2006 година е станал и част от местното ръководство на партията в Тополица. После подава оставка „по подобни причини на днешните“.

Тогава, когато си подадох оставката, изрично написах, че си оставам симпатизант на ДПС – че ще продължа да работя за партията, но не като част от ръководството. След като Хюсеин Хафъзов влезе в политиката и след като видях, че нещата започват да придобиват ново измерение и ДПС може да си възвърне идеята, поради която е създадена – да защитава правата на малцинствата, намерих кураж отново да вляза в структурите на ДПС. Днес обаче виждам, че нещата продължават постарому“, продължи Метраш.

Прогнозата на вече независимия общински съветник от Айтос е, че много други хора от бургаския регион ще последват Лютви Местан.

Нагласата на хората е, че ДПС вече няма бъдеще. Нашият избирател не приема постоянните гафове и изпуснатите неволно или нарочно изречения от Мустафа Карадайъ, Четин Казак и Рушен Риза“.

Най-големият проблем за избирателите на ДПС в региона настъпил след като партията предложи създаването на парламентарна комисия за проверка на евентуална намеса на Турция и Русия във вътрешните работи.

ВРЕМЕННА КОМИСИЯ ЗА РУСИЯ И ТУРЦИЯ. АМА ВИЕ СЕРИОЗНО ЛИ?

По-късно комисията бе закрита, но разочарованието у част от избирателите останало, казва Метраш.

Всички знаем, че традиционният избирател на ДПС е етническият турчин. Аз лично не съм турчин, помак съм, но редовият избирател е турчин. И когато ДПС тръгва и прави комисия за разследване дали Турция се намесва или не във вътрешните работи на страната, а примерно много други страни също най-вероятно се опитват да разширят своята сфера на влияние, там не се създават комисии - точно това е притеснително за избирателя на ДПС. Това е обществена тайна, то си витае и се чувства.

Това не означава, че тези хора трябва да ги приемем за предатели, че ще изменят на родината си. Това е същото както ние очакваме нашите сънародници в Сърбия и Македония да имат симпатии към България. По същия начин е нормално българският турчин да изпитва симпатии към Турция“, продължи напусналият ДПС.

Лидерът на ДПС в Айтос Ружди Хасан е коментирал пред „Бургасинфо“, че очаквал подобно развитие, защото Салих Метраш бил близък до Хюсеин Хафъзов.

Има една поговорка, която възрастните хора в Айтос от дете са ми казвали: Ако някой иска да си отиде – не го спирай!“, казал Ружди Хасан.