Бразилската прокуратура повдигна обвинения срещу 77-годишния Джоузеф Сафра за участие в корупционна схема, предаде АФП.

Сафра е смятан за най-богатия банкер в света. Според сп. "Форбс" състоянието му за 2015 г. възлиза на 17 милиарда долара.

Милиардерът притежава лондонската кула
"Сейнт Мери Акс 30". Снимка ЕПА/БГНЕС

Богаташът е ливански евреин, роден в Сирия през 1939 г. Сафра е потомък на род, който се занимава с банкерство още от времената на Османската империя. Той е собственик на инвестиционния холдинг "Сафра груп". Част от него е и бразилската банка "Сафра". Преди малко повече от година той купи един от символите на Лондон - кулата "Сейнт Мери Акс 30", известна с футуристичната си форма на корнишон.

Обвинения са повдигнати и срещу петима служители от "Сафра груп". Цялата група е заподозряна в подкуп на чиновници с цел укриване на данъци.

Според властите общата сума на дадените подкупи възлиза на 4,2 милиона долара. Финансистите са натрупали до момента дългове към държавата почти за 500 милиона.

"Престъпните намерения на групата са отразени в разнообразните разговори и разменени съобщения, приложени към обвинителния акт", заявяват прокурори.

Джоузеф Сафра е обвинен, че е дал съгласието си за плащането на рушветите под формата на подкупи на данъчни одитори. В замяна на парите одиторите трябвало да намалят или анулират глоби, наложени на холдинга му за неплатени данъци.

Самият банкер не е бил директно замесен във воденето на преговори за плащането на тези подкупи. Записани разговори обаче показват, че Жоао Инасиу Пуга - бивш шеф в банка "Сафра", е информирал милиардера за хода на преговорите. Пуга е човекът, договорил схемата за плащане на тези подкупи.