Млада жена от Пещера, която е била на гурбет в Англия, ще трябва да плати 20 000 лева глоба за това, че наклеветила работодателя си във фейсбук, съобщи Би Ти Ви.

Жената с инициали Д. С. работела във фирма за почистване в Нюкасъл, собственост на нейни съграждани. След като била уволнена  разказала в социалната мрежа как фирмата всъщност била във фалит и набедила бившите си работодатели, че мамели хората като ги взимали на работа, а после не им плащали. Тя посочила дългове от 25 хиляди паунда, които били натрупали към нашенци и ги обвинила в издаване на фалшиви фактури.

Българските нюкасълски бизнесмени разбрали за набеждаването от познати и решили да потърсят правата си в съда. Вероятно заради по-ниските такси потърпевшите потърсили услугите не на британския, а на пещерския съд.

Адвокатите на бившите ѝ работодатели предложили на жената споразумение за спогодба, което изисквало единствено да напише извинение в социалната мрежа. Тя отказала и Районният съд в Пещера я осъдил да заплати глоба от 20 хиляди лева.

В студиото на „Тази сутрин" адвокатът Марин Марковски, чиято кантора защитава осъдената на втора инстанция, коментира, че деянията в социалните мрежи са трудно доказуеми, защото единствената кореспонденция в интернет с ясен автор е тази с електронен подпис.