Полицията в Брюксел арестува днес седем от близо стотина младежи, които излязоха на забранена от властите демонстрация.

Силите на реда употребиха палки и водно оръдие, когато демонстрантите, определяни от властта като крайнодесни, се събраха на площада пред кметството в предимно мюсюлманския квартал Моленбеек, откъдето произхождат много от атентаторите в Брюксел и в Париж.

Протестът беше забранен от кметицата на Моленбеек Франсоаз Скепманс, която е от либералната партия. Демонстрантите тръгнаха на площада пред борсата в центъра на града, където, на пешеходната зона, граждани са разстлали цветя в памет на жертвите от атентатите в Брюксел на 22 март и 50-ина души с вид на хипита са се събрали на бдение за мир и толерантност. Стотици въоръжени до зъби полицаи, включително и на коне, са образували кордон около тях, за да ги пазят от протеста на националистите. През изминалата седмица в подобна ситуация властите предотвратиха на косъм сериозни сблъсъци.

Днес в Моленбеек автомобил се вряза в заграждения поставени от полицията. Тя арестува водача. Конни полицаи бяха изпратени на място да разпръснат демонстрантите.

Техният лозунг е: "Ние сме си у дома". Исканията им са властта да пипа по-твърдо в мюсюлманските гета, където се разпространява радикален ислям и където службите откриха разклонена в Европа нелегална мрежа свързана с Ислямска държава. 

В избора на мястото на днешния протест е очевидно търсена провокация към предимно мюсюлманското население на бедния столичен квартал.