Международното летище на Брюксел в предградието Завентем отваря днес за първи път, 12 дни след атентатите на 22 март, съобщи администрацията.

Ще има три полета – до Фару, Португалия, Торино, Италия и Атина, Гърция, а до края на седмицата се очаква аерогарата да достигне 20 на сто от предишния си капацитет от 5 000 пътници на ден, каза генералният директор Арно Фейст. За пълното възстановяване на трафика ще трябват месеци заради големите повреди на инсталациите.

Още не се знае кога ще бъдат възстановени полетите до и от София, които изпълнява българският национален превозвач „България еър“.

Властите предупредиха пътниците да бъдат на летището най-малко три часа преди часа на излитане заради засилените мерки з а сигурност. Същото се отнася и за другите летища в страната, включително Шарлероа, единственото засега белгийско летище, откъдето има полети за България – на нискотарифната компания „Уиз еър“.

Летищата са под засилена полицейска и военна охрана. Автомобилите и пътниците, които пристигат там, минават през няколко етапа на контрол – пред влизане в района на терминала, преди влизане в неговата сграда и вътре в нея. Изпращачите не се допускат да влизат в сградата заедно с пътниците.