Продажбите на туристически пакети бележат цялостен ръст от около 20-25 % в страната в сравнение с миналата година. 

Става въпрос да едни 15 милиона туристи, които няма да отидат в Турция, Египет и Тунис - те са голямата цел за европейските курорти. Това каза днес в студиото на Нова тв Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

По думите му след слабия сезон миналата година, много хотели са в паника и продават ваучъри за едно легло на няколко бизнес партньори. Той обаче призова бизнеса да внимава и да продава хотелската база много внимателно.

Задава се буря - в края на юли и началото на август много трудно ще се намират легла по българското Черноморие, прогнозира Драганов.

Той предупреди, че когато има предоговаряне - в периода 25 юли - 20 август най-важно ще бъде дали ще могат да се реализират всички добри намерения. Туроператорите сега са уплашени от спада от 7,5 % през миналата година - 150 000 руски туристи, които не идвайки, оставиха хотелите празни.

Всички в паника сега сключват договори над капацитета, който имат. Нормално е да се сключват договори на 120 %, но като стане на 150-180 %, става опасно, каза Драганов и нарече това преса

Тези които желаят това лято да имат нормална и спокойна почивка, трябва предварително да се договорят с хората, с които работят и да имат перфектни договори, препоръча спецът.

Ако тази година не напълним морето, не знам кога ще успеем. Международната ситуация е изключително благоприятна, заяви и Георги Рачев, член на Асоциацията на туристическите агенции. - Имаме ръст на записванията в почти всички западноевропейски страни, има ръст и в записванията от Източна Европа. Очаква ни хубав сезон. 

Прогнозите за тази година са за 4,7 чужденци и 5,2 млн българи. "Говорми за около 10 млн. посещения в периода – май-октомври", поясни Драганов. През 2015 са били около 15 % по-малко по Черноморието. Но ръстът ще е 20-25 % цялостно за страната.