Девет месеца и 270 милиона потребители по-късно Windows 10 изглежда се намества удобно на пазара - но компанията на Бил Гейтс все още се бори да наложи последната версия на операционната си система.

С тази цел това лято ще излезе Windows 10 Anniversary - ъпдейт, който ще добави разнообразни и любопитни нови функции.

В обявяването на Anniversary тази седмица Майкрософт наблегна на три потребителски функции - Windows Hello, която ще позволява влизане в системата с пръстов отпечатък или сканиране на ириса на окото, Windows Ink, което дава повече опции за писане със стилус върху чувствителните на допир екрани и подобрения в гласовия асистент Кортана. Особено внимание бе отделено и на новата поддръжка на универсални приложения за игралната конзола Xbox.

Други нововъведения засягат малки групи потребители и специалисти. Такъв пример е вграждането на Линукс подсистема заедно с Убунту, най-ползваната версия на операционната система с отворен код. За обикновения потребител това не означава много, но може да се окаже полезно не само за ИТ-специалистите, а и за евентуалното подкарване на Андроид приложения в Windows 10.

Известната мобилна операционна система е базирана върху ядрото на Линукс.

Майкрософт ще интегрира и системата за нотификации на Андроид, което означава, че ще можете да бъдете предупреждавани за същите събития, съобщения, аларми и задачки, които имате на телефона си, и на компютъра. Това е и добър знак, че Майкрософт не натискат за налагането на Windows Mobile, а вместо това се опитват да улеснят потребителите си, които ги харесват на голямата си машина, но предпочитат Android на мобилните си устройства.

И най-хубавата, макар и очаквана новина - Windows Anniversary ще бъде безплатна!