Националната електрическа компания (НЕК) ще се разплати с американските централи в комплекса "Марица -Изток" до 20 април. Това обеща министърката на енергетиката Теменужка Петкова пред БНР.

Споразумението с производителите на ток бе плащанията на забавени задължения от НЕК да е факт до края на февруари. Тогава обаче все още не беше постигната договорка в няколко банки за предоставяне на мостов заем на Българския енергиен холдинг.

"До 15 април трябва да е сключен договорът с консорциума банки, които се съгласиха да отпуснат заем на Българския енергиен холдинг", съобщи Петкова и обясни, че това ще даде възможност да тръгнат плащанията и на НЕК към американските централи.

Преговорите с банковия консорциум, включващ лондонския клон на Ваnса IMI S.p.A., клона в Люксембург на Bank of China Limitedи J.P. Morgan Securities, са за мостов заем от 650 млн. евро за Българския енергиен холдинг.

ТОКЪТ НЯМА ДА ПОСКЪПВА ДО ЛЯТОТО

Едва след като старите задължения са покрити, държавната компания и американските ТЕЦ-ове могат да започнат да предоговарят цените, на които НЕК купува мощности от тях. Самите централи дължат на свой ред около 400 млн. лв. на няколко мини. Министърката обаче каза, че тази сума ще бъде разплатена направо с мините. 

Теменужка Петкова каза още, че пълната либерализация на електроенергийния пазар ще е факт през първата половина на 2017 г. До средата на април след консултации със Световната банка ще бъде ясен и моделът за либерализация.

Предстоят и промени в Закона за енергетиката, които да регламентират ролята на всеки участник на енергийния пазар.