Руският вестник "Новая газета" е партньор в проекта Досиетата "Панама" и разполага с базата данни. Руското издание е направило свое разследване за свързаните с властта руснаци, които се появяват в документите. Предлагаме ви текста, който "Новая газета" публикува за прессекретаря на Владимир Путин Дмитрий Песков:

ДОСИЕТАТА "ПАНАМА": РАЗКРИТИЯ ЗА ТАЙНО БОГАТСТВО НА 12 ДЪРЖАВНИ ГЛАВИ

 

Дмитрий Песков, заместник ръководител на администрацията на президента, прессекретар на Владимир Путин

ОФШОРКА:

Carina Global Assets Ltd (Британски вирджински острови)

ВРЪЗКА:

Според документите на Мосак Фонсека в момента на учредяването на компанията през 2014 г. бенефициент, т.е. действителен собственик е била Татяна Навка, настояща съпруга на Дмитрий Песков.

КОЕ НЕ Е РЕДНО?

Съпругите на чиновниците от равнището на Дмитрий Песков нямат право по закон да използват чуждестранни финансови инструменти, включително и офшорни компании. Точната дата на сватбата на Песков и Навка не е известна и така не успяхме да уточним дали прессекретарят на президента е успял да се освободи от офшорката на съпругата си в законовия тримесечен срок или е направил това по-късно.

 

Компанията Carina Global Assets е била създадена през януари 2014 г. с номинални акционери и директори. Но в заявката за регистрация е бил указан и действителен собственик – Татяна Навка, „професионална фигуристка“. Към заявката е било приложено и копие от паспорта на Навка. Съшо е било указано, че Carina Global Assets се създава, за да управлява активи от над 1 милион долара.

Компанията ще се занимава с покупка на инвестиционни активи в полза на бенефициента“, пише в документите на фирмата.

Към момента на регистрацията Навка и Песков вече са в близки отношения – през август 2014 г. им се роди дъщеря.

Медийната сватба между Песков и Навка се състоя година по-късно, през август 2015 г. По този повод дъщерята на Песков Елисавета казва в интервю за канала „Дожд“, че „за сватбата, за която знаят много хора, не може да се говори като за официална“. И добавя, че „всичко, което видяха хората, беше просто поредният празник, поредният повод за огромно тържество... Той (Песков – б.р.) така ми каза“. По данни на „Собеседник“, официалната церемония по бракосъчетание се е състояла през юни 2015 г.

Ако това е така, след сключването на брак Дмитрий Песков е трябвало в рамките на три месеца да се освободи или от офшорката, или от жената, или от длъжността си. Ако прессекретарят на президента и Татяна Навка са подписали преди август 2015 г., то Песков не е успял да се съобрази със закона. Компанията Carina Global Assets е била закрита през ноември 2015 г.

Пред „Новая газета“ Татяна Навка каза:

„Никога не съм имала офшорни фирми или сметки. Изобщо никакви чужди фирми не съм имала“.

На въпрос възможно ли е някой да се е възползвал от документите (фотокопие от задграничен паспорт и битови сметки) без нейно знание, Татяна отговори:

„Не знам. Кой може да направи това? И аз искам да разбера“.

В базата с документи, с която разполагаме, името на Песков не присъства. Той все още не е отговорил на въпроса ни. Въпреки че като цяло прессекретарят на президента изглежда има отрицателно отношение към офшорния бизнес. Преди няколко години, говорейки за свързани с държавни фирми офшорни фирми, Песков каза:

„Като цяло това е извънредно корупционогенно. Въпреки че няма нарушения, но очевидно тези схеми се използват за източване на пари“.

Очаквайте подробности.