ВАЛЕНТИН МАРИНОВ

В края на всеки един футболен сезон изпращаме по някой голям или не толкова голям футболист. Нормални неща. Нещата от живота. Едни спират, други започват.

Когато играч като Хавиер Санети обаче реши да приключи, не е толкова просто. И си струва да се спрем за малко. Санети 15 години бе капитан на "Интер" (Милано). Един от играчите, оставили следа в последния славен период на клуба, връх на който бе спечеления требъл - титлата, купата на Италия и Шампионската лига през 2010 г.

Санети изигра 857 за любимия си "Интер" и общо 956 в кариерата си на клубно ниво, като е вкарал 26 гола. Към това прибавяме 145 двубоя за Аржентина с участия на две световни първенства и четири попадения.

В събота емблематичният ляв защитник излезе за последен път на стадион "Сан Сиро" и се сбогува с повече от 60 000 зрители след 4:1 над "Лацио". Клубът се постара и му направи изпращане, феновете също се постараха, футболистът взе микрофона и каза няколко думи... Благодари сърдечно и пожела на тифозите все така да следват "Интер". Беше специално и трогателно. Очевидците ще го запомнят.

Бяхме свикнали Санети да е част от "Интер". Ще е някак странно от новия сезон да гледаме "черно-белите" без здравеняка в защитата си. Също като Райън Гигс в "Манчестър Юнайтед", който обаче не е обявил, че спира. А и двамата са набори, родени са през 1973 г.

Хавиер каза сбогом "само" на терена. Той остава в Милано и ще заеме шефски пост в клуба. Което е напълно нормално и очаквано развитие, след като аржентинецът е в "Интер" вече близо 20 години - премина в клуба през 1995-а, оттогава смени цял отбор директори и треньори.

Винаги когато има прякор, значи има и личност. Санети е с два. Някъде във въпросната 95-а почват да го наричат Трактора - заради физиката и начина на игра. Хавиер е не само здрав и мощен, той буквално гази на терена, смел е в единоборствата. Още тогава загатва за лидерски качества. Години по-късно почват да му викат "Ил Капитано". Трактора е забравено. Звучи така, сякаш е повишен в очите на хората, получил е почетна титла. И си е така, ала когато си 15 години капитан на един от най-великите италиански отбори, е напълно заслужено да те издигат в култ.

Капитанът, макар и вече без лента в последните си мачове, бе и неформален лидер на "Интер" 

И сега не е чудно, че собственикът на "интеристите" Ерик Тохир иска да пенсионира номер 4 на "черно-синята" фланелка - никой повече да няма право да го носи.

А Хавиер Санети вече ще трябва да свикне с друга роля - на трибуните, зад кадър. Ако се съди по футболната му кариера и отдадеността на терена, нищо чудно да стигне доста високо в йерархията на "Интер". Стабилен и последователен. Такъв е Хавиер Санети през целия си живот. Следва съдбата си. Не е променял прическата си още от... ученическите години. Вярва, че това му носи късмет и постоянство. След 7-годишна връзка се жени за Паола де ла Фуенте в края на 1999-а, годината, в която слага капитанската лента на "Интер". В семейството си също е водещата фигура - отиват му и двете роли. А работната му етика е послочивна - не пропуска тренировка дори в деня на сватбата. 

Съпругата му Паола е дъщеря на университетски учител, но самата тя се занимава с фотография. Един от обектите и е... Хавиер Санети. Често можеше да бъде видяна да запечатва щрихите от кариерата на половинката си край терена. Двамата имат три деца - две момчета и момиче, което е кака на малчуганите.

Хавиер Санети със семейството си на "Сан Сиро"

 Живеят на езерото Комо, подобно на много богати жители на района около Милано. Там Санети държи ресторант, кръстил го е "Гаучо". Хавиер е равностен католик, но в никакъв случай не позира с това. От италиански произход е и някога е тръгнал от беден квартал на Буенос Айрес. Играе по няколко години в два не толкова големи и популярни аржентински клуба, преди да тръгне към корените на рода си. 

Онзи ден стабилният, последоватеален, етичен, постоянен и много сърцат Хавиер Санети приключи с футбола доволен и богат. Богат на титли, мачове, пари и фенска любов. Изглеждаше малко тъжен, но не и нещастен. Той ще продължи да следва браздата на съдбата си и най-вероятно все така ще бъде Капитана за всичко, с което се захване.