Гърция от тази сутрин връща с кораби първите нелегални мигранти на Турция, а тя изпрати първите 43 сирийци с право на международна закрила в ЕС, съобщи Европейската комисия.

Така  започна изпълнението на сделката между ЕС и Турция от 18 март, чиято цел е да спре нелегалният трафик от Мала Азия към Европа през гръцките острови в Егейско море.

Първият кораб със 131 души на борда пристигна днес в турското пристанище Дикили, откъдето те ще бъдат превозени в бежански лагер в анадолския град Османие, предаде Анадолската агенция.

В същото време Германия прие 32, а Финландия - 11 сирийски бежанци от Турция. Очаква се утре Холандия да приеме още неуточнен брой, съобщи говорителят на Комисията Маргаритис Схинас.

Той каза, че Турция е изпълнила всички изисквания на международното право, за да приема обратно мигранти от Гърция. Върховният комисариат на ООН за бежанците имаше съмнения за това.

Схинас каза, че всеки пристигнал на гръцките острови се ползва от правото си да кандидатства за убежище и да обжалва решението на властите, ако то не го удовлетворява. 

За целта на островите са изпратени стотици европейски офицери по миграцията, убежището, съдии, преводачи, охрана, обслужващ персонал.

От сключването на сделката миграционният поток към островите е намалял от 1 667 нелегални пристигания на 20 март на 200 на 3 април. 

Връщани биват само мигранти, които не покриват условията за международна закрила или не са поискали такава.

В същото време по двете схеми за преместване на общо 160 000 мигранти от Италия и Гърция в други страни на ЕС до момента са преместени 581, съобщи Комисията.