Три фиктивни фирми, разположени на Сейшелските острови, са помагали на сирийския режим да заобикаля международните санкции. Това показва журналистическото разследване Досиетата "Панама", пише френският всекидневник "Монд".

ДОСИЕТАТА "ПАНАМА": ПУТИН. ИЛИ КАК ДА СКРИЕШ МИЛИАРДИ ДОЛАРИ

Според разследването на Международния консорциум на разследващите журналисти създаването на представителства на фирми в данъчни убежища се практикува отдавна от Рами Махлуф. Той е богат братовчед на сирийския президент Башар Асад.

Разследването показва, че три сирийски предприятия, посочени от американското Министерство на финансите като "подкрепящи сирийската репресивна машина", са прибягнали до услугите на панамската адвокатска фирма "Мосак-Фонсека", за да създават фиктивни фирми на Сейшелските острови.

За сирийския режим това е било както начин за избягване на международните санкции така и за скриване на богатството на фамилията Асад.

КРЕМЪЛ ЗА "ПАНАМА": ЗНАЕМ ГИ ТЕЗИ РАЗСЛЕДВАЩИ ЖУРНАЛИСТИ

Трите сирийски предприятия - "Пангейтс интернешънъл", "Максима мидъл ийст трейдинг" и "Морган адитивс манюфакчъринг" са осигурявали гориво за бойните самолети на сирийския режим.

Милиардерът Рами Махлуф разполага с най-голямото лично богатство в Сирия и доминира в нейната икономика. Той е използвал и фиктивни фирми като "Дрекс текнолоджис", регистрирана през 2000 г. на британските Вирджински острови.