Държавен фонд ще плаща половината от първите 100 или 150 киловатчаса от месечната сметка на т.нар. енергийно бедни потребители, съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред бТВ.

В момента съвместно с Министерството на труда и социалната политика се разработват критериите за това кои граждани ще влизат в тази категория, казва Иванов. Това ще са три групи потребители - възрастни, хора със сериозни здравословни проблеми и такива с ниски доходи. Предстои и създаването на фонда, който ще субсидира месечните сметки. Шефът на КЕВР не уточни от кога ще започне действието на тази схема.

Иванов обърна внимание, че битовите потребители не са задължени да излязат на свободния пазар на електроенергия, което стана възможно от 1 април. Смяната на доставчика става безплатно, със заявление, което потребителят внася в офиса на досегашния си доставчик, като го уведомява кой ще е новият доставчик. Предвидена е възможността ако не е доволен от новата услуга, да се върне към предишния доставчик на ток.

При случаите, когато на място при потребителите идва търговец на енергия, е предвидено договорите с тях да стават само с нотариална заверка на подписа, припмни Иванов.