ЕС увеличава пет пъти хуманитарната помощ за образование в районите засегнати от кризи, съобщи днес еврокомисарят по хуманитарната помощ Христос Стилянидис. Парите за тази цел тази година ще бъдат 52 милиона евро в сравнение с 11 милиона евро миналата година. Те ще бъдат похарчени, за да могат 2,3 милиона деца в 42 страни да могат да ходят на училище въпреки извънредните обстоятелства, в които са принудени да живеят.

Промени в режима за получаване на убежище в ЕС ще са тема на съобщение, което се очаква да представи утре Европейската комисия, каза днес говорителят ѝ Маргаритис Схинас. Комисията няма да излезе с обещания по-рано проект за изменение на т.нар. Дъблински регламент, който сега регулира тази материя. По думите на говорителя съобщението ще съдържа "варианти за политики, които ще насочват нашите действия по дъблинската система". Регламентът изисква всеки търсещ убежище в ЕС да кандидатства за него в страната, където първо е стъпил на европейска територия и да чака в нея решението на молбата си. В разгара на миграционната криза регламентът беше временно обявен за "мъртъв", защото изложи на непропорционално висока миграционна тежест страните по южната граница на ЕС, главо Гърция и Италия. В същото време стотици хиляди нелегални мигранти бяха допуснати да продължат пътя си към Централна и Западна Европа, без да се регистрирали и подали документи за убежище в посочените две страни. Комисията ще представи и друго съобщение за т.нар. "умни граници", което ще рече информационна система за влизанията и излизанията от ЕС.  

Еврокомисията ще предложи безвизов режим за Украйна, въпреки че президентът на страната Петро Порошенко е един от държавните глави уличен в притежание на офшорна фирма за укриване на доходи. Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер съобщи на 17 март, че тя ще предложи краткосрочните визи за украинците да паднат  като поощрение за антикорупционните мерки предприети от администрацията на Порошенко. Днес говорителят му Маргаритис Схинас потвърди пред Клуб Z, че обещанието остава в сила, "ако антикорупционното меню бъде религиозно и скрупульозно следвано". След избухването на скандала с "панамските досиета" Брюксел се старае да разграничи случая на Порошенко от програмата за борба с корупцията съсгласувана на институционално ниво между ЕС и Украйна.