За катастрофата на съвременния човек, за неговата надкосмическа самотност и за радостта, която ги замества, когато в живота му дойде Христос. За такива работи си говори с над 200 свои читатели, енориаши и приятели клирици столичният свещеник Владимир Дойчев, който представи първата си книга с проповеди.

Срещата със „Среща с Живота” символично бе в салона на Софийската митрополия, където свещеникът не пропусна да отбележи, че се чувства като в чудо и че все още е едно „квартално хулиганче”.

Отец Владимир, който е бивш журналист, а днес търсен автор в много издания - включително и в Клуб Z, поема по свещеническия път преди 10-ина години. Досега проповедите му се радваха на огромна популярност най-вече във фейсбук и блогове.

Ето тази книга е едно доказателство колко наистина имаме нужда от съвременни проповеди, от съвременни български свещеници, които да говорят на езика, на който говорим ние, каза писателят Деян Енев след събитието.

Ето и късче от книгата, посветено на евангелската история за болния, който цели 38 години лежи до къпалнята Витезда и все си „няма човек”, който да го спусне в целебните води в правилния момент:

„... Сащо както нашият народ, който като се отръска от атеистичния режим, и от радост ли, от мъка ли – взе, че се поболя и досега все си боледува. Минават зими, лета, пролет идва и сменя нова зима, пък нашият народ все си е болен, все притиснат от сиромашията, все неразбран, все неповикан и – което е по-лошо – все по-болен става."

Иначе „срещата” премина и с участието на друг писател – Николай Фенерски, който в случая е издател на отец Владимир, плюс представянето от софийския протосингел о. Ангел Ангелов.

Повече от показателно е, че първият тираж се изчерпи в дните преди премиерата и дори снощи бе обявено, че ще има допечатка.

Книгата излиза с благословията на българския патриарх и софийски митрополит Неофит.