В Украйна ще има реформа, която ще направи невъзможно използването на офшорни сметки, заяви днес президентът Петро Порошенко, който е на официално посещение в Япония, предаде ТАСС. 

РАЗКРИТИЯ ЗА ТАЙНОТО БОГАТСТВО НА 12 ПРЕЗИДЕНТИ

"Планирам провеждането на голяма реформа, която да направи невъзможно използването на офшорни сметки в Украйна", увери президентът.

Коментирайки избухналия световен офшорен скандал, в който фигурира и неговото име, Порошенко увери, че е действал максимално прозрачно.

ДОСИЕТАТА "ПАНАМА" В ГРАФИКИ И ИНТЕРАКТИВНА КАРТА

"Трансформирахме моите активи и те (банка Ротшилд) се съгласиха да ги управляват, докато съм президент", заяви той. Порошенко твърди, че е направил това "не зада намали данъците си, а за да бъде прозрачна тази дейност". 

По-рано днес парламентарната фракция "Баткившчина" ("Отечество") поиска от Върховната рада да приеме закон срещу офшорките във връзка с публикуването на Досиетата "Панама" за тайните офшорни сметки на президента Порошенко. От партията обещаха идния понеделник да представят в парламента съответния законопроект. 

"За да няма повече скандали, ние трябва да гласуваме за закон за деофшоризацията", каза по "5 канал" депутатът от партията Вадим Ивченко. "Това трябва да е позицията на президента и президентската фракция. Когато гласуваме този закон, напълно ще запълним тази яма и няма да позволим на нито един предприемач да не плаща данъците си в Украйна".
Според разкритията на Международното обединение за журналистически разследвания, станали известни като "Панамските документи", Порошенко не е предал принадлежащите му активи на сладкарската корпорация "Рошен" на тръст, а е създал офшорна компания за преструктурирането им.