След като вчера руският президент Владимир Путин обяви създаването на Федерална служба Национална гвардия, днес информационната агенция ТАСС разглежда законопроекта, внесен в Държавната дума за гласуване.

КАКВИ ФУНКЦИИ ще изпълнява новото подразделение, формирано на базата на Вътрешните войски на МВР?

Националната гвардия ще участва съвместно с органите на МВР в опазването на обществения ред, обезпечаването на обществената безопасност и при режим на извънредно положение.

Трябва да участва в борбата с тероризма и обезпечаване на правовия режим при контратерористични операции, както и в борбата с екстремизма.

Националната гвардия участва в териториалната отбрана на Руската Федерация, в охраната на важни държавни обекти и специални товари.

Трябва да оказва съдействие на граничните власти на ФСБ (Федерална служба за безопасност) при охрана на държавните граници на Руската федерация. Осъществява държавен контрол (надзор) за спазване на руското законодателство в сферата на търговията с оръжие и на частната охранителна дейност, а също осъществява и извънведомствена охрана.

КАКВИ ПРАВА ще имат военните в Националната гвардия?

Първо, могат да проверяват документите на гражданите и да ги задържат. "Има право да проверява документи на гражданите, удостоверяващи тяхната личност, ако има достатъчно основание да ги подозират в извършване на престъпление или административно нарушение", "осъществява административното задържане на лица, извършили административни нарушения и ги предава на полицията", се казва в законопроекта. Има право да задържа и други лица "с цел установяване на тяхната личност", както и на такива, избягали при задържане под стража. Могат да задържат и лица "предприели опит за самоубийство или с признаци на изразено психично разстройство, създаващи с действията си опасност за себе си и останалите, до предаването им в медицинска организация. 

Второ, могат да отцепват и блокират участъци от местности, в това число и при прекратяване на масови безредици. В проектозакона се казва, че при отцепването "може да бъде ограничено или забранено движението на пешеходци и автомобили, ако е необходимо за безопасността на гражданите и обществения ред, провеждане на следствени действия, оперативно-издирващи мероприятия, охрана на местопрестъпления или административно нарушение, местопроизшествия, а също и за защита на застрашени обекти". Блокирането може да се извършва и в жилищни  помещения, строителни и други обекти, ако това е небходимо, при издирване на избягали престъпници, при преследване на заподозрени в престъпления и при провеждане на контратерористични операции. Също  при подадени сигнали за взривни устройства, при аварии, природни бедствия и други извънредни ситуации.

Трето, според законопроекта, Националната гвардия може да използва транспортните средства на граждани (с изключение на тези с дипломатически режим) за достигане на мястото на извънредната ситуация, аа също и при преследване на престъпници".

ЗАБРАНЕНО Е ДА СЕ СТРЕЛЯ В ТЪЛПАТА, но само ако в резултат на употребата на оръжие могат да пострадат случайни лица. Също така се забранява да се използва огнестрелно оръжие по отношение на жени с видими признаци на бременност, хора с явни признаци на иналидност и малолетни, "с изключение на случаите, в които указаните лица оказват въоръжена съпротива, или извършват групово или друго нападение, заплашващо живота и здравето на гражданите или на военните от Националната гвардия", се казва в законопроекта.

НАЦИОНАЛНАТА ГВАРДИЯ СЕ СЪСТОИ не само от професионална платена войска, но и от наборници, се казва в законопроекта на Путин.  

"Комплектоването на войската на националната гвардия се осъществява в съответствие със закона: от наборни военнослужещи по териториален принцип, от доброволно постъпили на военна служба граждани, от федерални държавни граждански служещи и работници", пише в текста.

Гвардията ще обедини отрядите на ОМОН (Мобилни отряди с особено предназначение) и СОБР (Специални отряди за бързо реагиране), подразделенията на извънведомствената охрана, ФГУП Охрана (производствено предприятие на МВР за проектиране и строителство на охранителни обекти), Центъра със специално назначение на силите за оперативна реакция и авиацията на МВР.

НА КОГО ЩЕ Е ПОДЧИНЕНА НАЦИОНАЛНАТА ГВАРДИЯ?

"Новият федерален орган е част от изпълнителната власт, следователно, е самостоятелен орган, намиращ се, както и всички силови ведомства, на подчинение на президента. За началник на подразделението е назначен Виктор Золотов. Началникът на подразделението ще се подчинява непосредствено на президента на Русия".

ЗОЛОТОВ - ЧОВЕКЪТ НА ПУТИН

Един от най-преданите на президента хора. През май 2014 г. - малко след анексирането на Крим, Путин го назначи за първи зам.-министър на вътрешните работи и командващ вътрешните войски. 

Преди това Золотов бе първи зам.-началник на вътрешни войски, а преди това 13 години прекара във Федералната служба за охрана (ФСО) и ръководеше Службата за сигурност на президента. Путин го назначи за шеф на охраната си  още при идването в Кремъл през 2000г.

Двамата се познават от 90-те години, когато Золотов охранява кмета на Санкт Петербург Анатолий Собчак, а Путин е негов заместник.

Той е завършил юридически институт и академията на Генералния щаб на Червената армия, но кариерата му започва в Девето управление на КГБ на СССР, което по-късно е преобразувано във ФСО.

"Президентът и главнокомандващ не назначава за ръководители на силовите структури хора, към които няма лично доверие", коментира говорителят Песков.