Управляващи и опозиция проведоха "хибридна" война в парламента по тема, свързана с Русия. В "казус бели" се превърна предложението на БСП парламентът да дебатира и да гласува проект за решение за необходимостта от насърчаване на междупарламентарния диалог и сътрудничество между ЕС и Русия. В решението е записано премиерът и външният министър да предложат на Европейския съвет всички руски парламентаристи да бъдат извадени от санционните списъци на ЕС, като се договори и реципрочно действие от страна на Русия.

Дебат по същество нямаше, но през целия ден с различни процедурни хватки управляващите се опитваха да не се стигне до тази точка, докато социалистите правеха всички възможно това да се случи. БСП внесе предложението си, възползвайки се от текста от правилника, в който е записано, че на всяко първо заседание от месеца всяка парламентарна група може да внесе по една точка в дневния ред, която се приема без дебати и гласуване. Ротацията обаче повеляваше точката на БСП да бъде трета за днес.

Предходната точка бе внесена от ГЕРБ и касаеше промени в Закона за държавния служител. Дебатите по тази точка продължиха необичайно дълго и свършиха няколко минути преди 11,30. Тогава дойде време за почивка, след която в 12,00 трябваше да почне парламентарния блиц-контрол.

Все пак соцдепутатът Кристиян Вигенин успя да вземе думата за кратко преди почивката.

"Преиграването с тези санкции не помага на никого. Призовавам ви в името на самоуважението към нашия парламент, България да изиграе важна роля, да направи първа крачка", каза Вигенин.

Той предложи почивката да бъде отложена или дори отменена, за да може решението да бъде гласувано. Зам.-шефът на парламента Димитър Главчев, който водеше заседанието, обясни на Вигенин, че това е много трудно за реализиране. Той все пак подложи на гласуване предложението на бившия външен министър, но се оказа, че няма кворум, тъй като в гласуването участваха само 53-ма депутати.

Съпартиецът на Вигенин Георги Божинов упрекна управляващите, че се подиграват с интелекта на депутатите и нарочно са проточили дебатите по промените в закона, за да не може да се стигне до точката на БСП. Димитър Главчев (ГЕРБ) му отвърна с ироничното предложение депутатите от БСП да не задават въпроси по време на блиц-контрола, за да остане време за дебатиране по тяхното решение.

Социалистите не се съобразиха с предложението на Главчев, но въпреки това все пак малко преди края на заседанието в 14.00 ч. процеудрата по блиц-контрола бе изчерпана. Тогава Вигенин предложи да се удължи заседанието до приемането на точка и поиска проверка на кворума. Оказа се обаче, че в залата има само 65 депутати и поради тази причина Главчев в крайна сметка закри заседанието.