Бившият председател на вътрешната комисия Атанас Атанасов (ДСБ) заяви, че според него премиерът Бойко Борисов трябва да оттегли промените в закона за МВР, изготвени от екипа на вътрешния министър Румяна Бъчварова. Атанасов се мотивира с това, че промените не бяха приети от вътрешната комисия вчера.

КОМИСИЯТА "ЦВЕТАНОВ" ПОРЯЗА ЗАКОНА ЗА МВР НА БЪЧВАРОВА

Самият Атанасов присъства на заседанието, но гласува "въздържал се". Според него не е нормално реформата в МВР да се изчерпва с намаляването на заплатите и отпуските на полицаите. Той изтъкна, че трябва да се обърна внимание на системните проблеми в МВР.

"Аргументите, които вчера бяха изразени от голяма част от членовете на комисията, са много солидни и не би било разумно този законопроект да претърпи фиаско и в пленарна зала", каза Атанасов.

И обясни, че гласуването в комисията вчера на практика е било бламиране на Бъчварова.

"Не може да се инциират промени, да се обяви желание за реформа и основният мотив в законопроекта да бъде "ще намалим възнагражденията и отпуските на полицаците". Това е абсурдно. В МВР има тежки системни проблеми по вътрешната организация на работа и противодействие на престъпността, има тежки проблеми по отношение разполагането на силите и средствата с оглед на оперативната обстановка. Явно професионалното ръководство изобщо не е на мястото си", каза още Атанасов.

Той не е съгласен с това да се дават големи кадрови правомощия на главния секретар.

"В днешната сериозна обстановка - и международна, и вътрешна, секторът за сигурност трябва да бъде подкрепен. Когато искаш от състава да бъде мотивирнан и съвестно да си изпълнява задълженията не може реформата да е в намаляване на заплатите и отпуските. Когато си се заел с мащабна задача и искаш сериозна реформа, това изисква множество комуникации преди това с депутати и други заинтересовани среди, а такава комуникация нямаше", каза Атанасов.

Според него е добре премиерът да се замисли кой точно руши стабилността в държавата.