Еврокомисарят по икономическите и паричните въпроси Пиер Московиси днес призова за общ европейски черен списък на юрисдикциите, които отказват да сътрудничат с европейските власти в разкриването на данъчна информация и за съответни европейски санкции срещу тях. 

Между тези страни е и Панама, седалище или място на регистрация на стотици хиляди офшорни фирми, където хора на бизнеса и политиката от Европа и света са укривали авоари според разкритията на Международния консорциум за разследваща журналисти, публикувани миналата неделя.

Сега черни списъци имат отделни държави от ЕС и те се различават по дължина - от 0 до 85 страни. Възоснова на тях Комисията миналата година състави свой списък, но някои от страните в ЕС го критикуваха. Московиси каза, че ще предложи и очаква новият списък да бъде приет до 6 месеца.

"След панамските досиета призовавам държавите-членки да се споразумеят по обща методология за съставяне на единен списък на несътрудничещите юрисдикции. Това е спешно. Така че всички да вървим в една посока", каза Московиси.

Някои от най-популярните данъчни убежища обаче са на територии на европейски държави - например о. Ман и британските Вирджински острови, които са територии на Обединеното кралство.

"Аз съм възмутен и разярен от това, което беше разкрито тази седмица", каза Московиси. "Още не знаем кои от съобщените дейности са били незаконни. Но по-голямата част са ясно неморални, неетични и неприемливи".

"Сумите и свързаните с тях имена са шокиращи", каза той, добавяйки, че тази афера няма да затихне в близките дни и благодарейки на консорциума.

Той подчерта, че Комисията и правителствата трябва да действат, за да не оставят трибуната на популистите, които да използват разкритията, за да обявят, че цялата традиционна политическа класа е корумпирана. 

rès le Panama Papers, j’appelle les États membres à se mettre d’accord sur une méthodologie commune pour établir une liste unique des juridictions non-coopératives. C’est une urgence. De telle sorte que tout le monde aille dans la même direction.С"След досиетата Панама аз призовавам държавите-членки да се споразумеят по обща методология да съставят общ списък на несътрудничещите юрисдикции. Това е спешно. Така че всички да вървим в една посока", каза Московиси.