Интерконекторът с Гърция е от стратегичско значение за България. Това заяви посланикът на САЩ Ерик Рубин в първата си публична лекция, която бе пред Атлантическия клуб.

Рубин поясни, че енергийните пазари, включително тези в Югоизточна Европа се променят, заради доставките на газ от САЩ. Литва скоро можела да стане първата европейска държава, която внася втечнен газ от Америка.

Рубин припомни, че държавният секретар  на САЩ Джон Кери е обещал на България съдействие за енергийната диверсификация и сигурност.

Посланикът коментира, че България е изправена пред няколко кризи - анексията на Крим и военната агресия в Украйна, сирийският конфликт и мигрантската криза, както и чуждестранните бойци и опасността от разшивяване на конфликта. Рубин изтъкна, че България трябва да се бори с последствията от всички тези кризи, което не важи за всички европейски държави.

"Времената не са лесни за никого в региона, особено за България. Нека кажа, че Америка е до вас и ще подкрепи изборите, които сте направили – за Европа и за трансатлантическите връзки. Като кратък отговор на някои наши критици искам да кажа, че ние сме тук като ваши приятели, дълбоко сме загрижени за вашата сигурност и просперитет и няма нито да си тръгнем, нито да се откажем от ангажимента си", каза Рубин.

Той заяви, че САЩ подкрепят правителството на премиера Бойко Борисов и ще съдействат за неговия успех. Рубин припомни, че САЩ и България имат седем общи бази, в които са разположени войници и се провеждат учения.

"Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) и приключването на преговорите по него е въпрос и на сигурността, не само на икономиката. Споразумението ще увеличи работните места и растежа от двете страни на океана и ще укрепи лидерската ни позиция в налагането на глобалния стандарт за защита на околната среда, работниците и потребителит", заяви Рубин.