Президентът на Венецуела Николас Мадуро нареди всички петъци в държавата да бъдат неработни дни през следващите два месеца. Причината е, че латиноамериканската република, която е сред големите износители на петрол, е засегната от остър недостиг на ток, съобщава Ройтерс.

"Ще имаме дълги уикенди", обяви Мадуро в реч продължила с часове по държавната телевизия.

В нея той обяви 60-дневен план за справяне с недостига на електричество.

Тежката суша във Венецуела, комбинирана с недостига на инвестиции в снабдителната мрежа, доведоха до енергиен колапс държавата, в която 60 процента от тока се осигурява от ВЕЦ-ове.

Опозицията в страната се противопостави остро на идеята за 4-дневна работна седмица и я обяви за безразсъдна. Според нея това ще доведе до рецесия, недостиг на храни и лекарства и трицифрена инфлация.

"За Mадуро явно най-добрият начин за решаване на тази криза е да се намали производителността на страната", ядосва се съветникът от Каракас Хесус Армас и добавя: "Почивните петъци не са нищо повече от безплатен хляб и цирк."

В социалните мрежи темата също е широко коментирана.

"Това сигурно е шега", недоумява туитър потребител от Венецуела, а други негови сънародници се чудят как тази мярка ще се отрази училищата, административните служби и супермаркетите.

Планът за справяне с енергийната криза в страната бе обявен от Мадуро по време на тв шоу, в което има музика и танци, а накрая се появяват гигантски снимки на бившия лидер на латиноамериканската държава Уго Чавес.

"Мисля, че можем да преодолеем тази ситуация, без да увеличава данъците и да въвеждаме дажби", категоричен е президентът.