Бившият съдия от от Велико Търново Славчо Петков ще лежи 4 години в затвора за подкуп, реши Върховният касационен съд. Присъдата е окончателна и е най-голямото наказание, присъждано на български магистрат за корупция през последните години.

Акцията срещу магистрата бе през 2010 година. Славчо Петков е подслушван в продължение на няколко месеца, преди да бъде арестуван на 20 октомври 2010 г. пред дома му в кв. "Картала" във Велико Търново.

Тогава полицаите откриха 6000 лева в белязани банкноти в магистрата. Оказа се, че парите са последна вноска от подкуп в размер на 25 000 лв., които съдията поискал от подсъдимия Емил Шопов-Шопа. Той дал рушвета заради водено срещу него дело за кражбата на 10 тона нафта на стойност 20 000 лв през 2005 година.

Шопа свидетелства, че съдията взел подкупа, за да постанови "благоприятно" за него решение - да потвърди оправдателната му присъда. Магистратът сам си поискал рушвета в казино във Велико Търново. Там той често се срещал с Шопа, защото двамата играели на ротативки.

Съдията бе признат за виновен през 2012 година от Софийският градски съд, който му постанови 5 година затвор. На втора инстанция Софийският апелативен съд го оправда. Върховният съд обаче отмени решението и върна делото за ново разглеждане в апелативния съд. На новото дело съдията получи 5 години затвор, а сега той бе признат окончателно за виновен от ВКС.

Освен че ще лежи в затвора Славчо Петков няма да има право да заема магистратска длъжност в органите на съдебната система за 7 години. Също толкова време няма да може да работи и като юрист.