Конгресът на БСП е много жив организъм. Той чувства всеки елемент от позицията, от изказванията. И в крайна сметка никой не може да повлияе на делегатите - те вземат решения със своя ум и своето сърце.

Така бившият лидер на партията, а сега председател на ПЕС Сергей Статнишев описа метафизично градивния дух, който обзема конгресите на столитницата. Според него интересът към предстоящия форум и многото на брой кандидати за лидер сами по себе си са доказателство, че "БСП е жива и че БСП има потенциал".

Евродепутатът обяви, че от дистанция не вижда много добри неща за страната ни:

Усещането и в България, и отстрани е за едно безвремие и липса на перспектива. Като че ли сме в едно блато, което засмуква всички – бизнеса, хората, съдбите, изрази се метафорично Станишев.

Той разкритикува както промените в здравния сектор на Петър Москов, така и тези в МВР на Румяна Бъчварова, като ги нарече съответно "изтичане на пари от публичното към частното" и "не реформи, а пестене" (за орязаните придобивки на полицаите).

Бившият министър-председател пак напомни, че при кабинета на Пламен Орешарски щели "да подпалят парламента и да линчуват народни представители" заради 1 млрд. изтеглен заем, а сега са усвоени вече 9 млрд от планираните 16 млрд нов дълг.

Според Станишев покрай БСП се вижда "съживяване в последните месеци".

Но за мен е недостатъчно. Трябва да се мине към още по-категорична алтернативност. И към самочувствие на отстояване на позициите, обясни бившият лидер.

Той припомни, че през 2009-2013 г. не му е било по-лесно и каза, че личният сблъсък между него и Бойко Борисов изиграл положителна роля за правенето на политики.

Управляващите обаче дават всеки ден поводи, ако опозицията си беше на мястото, смята още Станишев.