Германската канцлерка Ангела Маркел даде да се разбере, че би била съгласна и представители на проруските сепаратисти да участват в преговорите за изход от кризата в Украйна. Но тя е категорична, че условието за това е да се откажат от насилието.

"За обсъждане на спорни въпроси се канят тези, които са способни да постигат целите си без употреба на сила", заявила Меркел, цитирана от агенция УНИАН, която се позовава на Дойче веле.

Като цяло тя е съгласна на разширяване с нови участници в пътната карта на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Диалогът между ЕС, Киев, Русия и САЩтрябва да започне днес. "Колкото повече е представителна групата, толкова по-добре", смята канцлерката. И добавя, че Германия "не признава т.нар. референдуми в Донецк и Луганск".

Трябва да имаме твърда позиция по отношение на Русия, заяви в Тбилиси френският президент Франсоа Оланд. И санкциите срещу Москва ще се засилят, ако по някакви причини изборите в Украйна не се състоят или в случай на дестабилизация на страната, добави държавният глава.

Най-важното в международната политика сега е всичко свързано с Украйна и за Вашингтон е необходимо в тази страна да се проведат честни избори на 25 май, такова е мнението на заместник държавния секретар на САЩ Ричард Стенгъл. Той бе дългогодишен главен редактор на списание "Тайм".

"На украинския народ трябва да се осигури възможност да избере сам своето бъдеще. При свободни и честни избори хората могат да изразят вижданията си, които ще обхващат и мнозинството и малцинството. Американската конституция защитава възгледите на малцинствата и на непопулярните гледни точки. Затова гледаме на вота в Украйна като изява на мненията на всички нейни жители", заявява Стенгъл.