Арбитражният съд в Саратов прекрати делото срещу Владимир Путин, започнало по иск на Николай Суворов от град Балаков.

На 11 март гневният гражданин подал иск за отстраняването от длъжност на президента на Русия с обвинението че е "враг на народа, приятел на олигарсите и чиновниците, които ограбват и унижават руския народ".

Към съдебното производство било пристъпено на 4 април, а за 28 април било насрочено предварителното изслушване. Обаче магистратите вчера прекратили делото с мотива, че то не било в юридикцията на съда. Първо ищецът бил физическо лице, а предметът на жалбата не бил за предприемаческа дейност. Обект на Арбитражния съд били само жалби по икономически спорове.

Не е известно дали Суворов сега ще продължи тъжбата си срещу Владимир Путин в друг съд. Но още през ноември 2015 година той се обърнал с аналогични обвинения срещу президента към Съдебната колегия на Върховния съд на Русия, а после и към Апелационната колегия на Върховния съд на Русия.

И в двата случая Върховният съд отказал да приеме исковата молба. Според висшите магистрати ищецът не е избрал верният начин за защита на правата си, защото отстраняването от власт на президента на Русия било възможно единствено чрез процедурата импийчмънт.