Премиерът Бойко Борисов за пореден път каза, че няма никакво намерение да се кандидатира за президент и да хвърля държавата в колапс. Той се включи наживо в "Свободна зона" по Тв+. Премиерът беше категоричен, че нито той, нито Цветан Цветанов имат намерение да се борят за този пост. Подобно изказване имаше и Цветанов по Нова тв в петък сутринта.

Той обясни, че когато е заемал поста главен секретар на МВР, е имал най-голем шанс да спечели президентските избори и въпреки това не го е направил. Премиерът беше категоричен, че не вижда причина да се кандидатира. 

„Не бих хвърлил държавата в такава криза. И изведнъж да се фръцна и да започнем борби за власт или избори", каза Борисов.

Премиерът коментира, че в много хора в ГЕРБ имали желание за лично израстване, но той ги е научил да се съобразяват с нуждите на държавата първо. Борисов отхвърли и евентуалната кандидатура на Цветан Цветанов за президент.

„Цветанов няма как да е кандидат- президент на ГЕРБ, защото просто няма да бъде избран, веднъж, и втори път, той тежи на мястото си, където е в момента. Темата за изборите ще я коментираме след юли месец, но така както аз няма да бъда кандидат за президент, така и той няма да бъде кандидат-президент на ГЕРБ", повтори Борисов.

Той коментира и темата за отхвърления от вътрешната комисия в парламенат закон за МВР като прехвърли изцяло отговорността върху коалиционинте партньори, без да се спира на критиките на Цветанов към Бъчварова.

„Повече съм разочарован от това, че нашите партньори в управлението, особено Реформаторският блок, те са двама там, г-н Атанасов и едно момче от партията на г-жа Кунева – единият го е нямало, другият е гласувал „против“, патриотите „против“, АБВ „против“ и още по-лошото „въздържали се“. И излиза, че само според ГЕРБ има нужда от реформа в МВР", обобщи ситуацията премиерът.

ФЛОРОВ - ОЩЕ ЕДНА СПОРНА ТОЧКА МЕЖДУ БЪЧВАРОВА И ЦВЕТАНОВ

Борисов не се бъркал в назначаването на хора на отговорни постове в министерствата. Това обяви самият той по-късно в петък в Пловдив, цитиран от радио "Фокус".

Борисов припомни за предложението Станимир Флоров да стане шеф на ИААА. Тогава премиерът не се е съгласил, защото все още е имало напрежение по делата, които се водят и той не е искал да се създава напрежение около името на Флоров, въпреки че, според премиера, той е един достоен полицай. Тази сутрин Цветан Цветанов заяви, че вътрешната министърка Румяна Бъчварова е била против назначаването на Флоров. 

Няма защитен човек в държавата, независимо на каква позиция и от каква партия е той. 

„Ако някой е извършил престъпления, то той ще си носи отговорността за това”, добави премиерът. Борисов уточни, че в държавата са назначени над 2500 високо номенклатурни кадри, но това не означава, че те няма да бъдат преследвани, ако вършат престъпления.