България винаги е била конструктивна по отношение на създаването на Европейската прокуратура.

Това заяви Вера Йоурова, еврокомисар по правосъдие, потребители и равенство на половете, по време на срещата си с главния прокурор Сотир Цацаров. Тя каза, че провежда разговори с компетентните органи на всички страни-членки на ЕС за готовността им да подкрепят създаването на Европейска прокуратура.

В България никога е нямало различие между професионалната и политическа позиция за създаването на тази структура, подчерта комисар Йоурова.

Сред темите на разговора бяха бежанската криза, трафикът на хора и противодействието на прокуратурата срещу радикалния ислям.

Сотир Цацаров посочи, че е повишен капацитетът на прокуратурите в пограничните райони предвид бежанския поток и увеличаване на случаите на трафик на хора. Той каза още, че България предприема превантивни действия за неразпространяването  на радикален ислям и нас и подчерта, че се подготвя антитерористично законодателство, като прокуратурата участва с експертна помощ в работната група, заедно с МВР и ДАНС.

Комисар Йоурова посочи, че прокуратурите на държавите-членки оценяват високо работата си с българските прокурори.

Съдебната реформа също беше предмет на обсъждането между комисар Йоурова и г-н Цацаров. Главният прокурор каза, че разделянето на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегии, както и промените в Закона за съдебната власт дават необходимите гаранции, че независимостта на съдебната власт ще бъде увеличена, при ясно разписани правила и отговорности за магистратите, допълват от прокуратурата.