БЕРЛИН – През първото тримесечие на тази година в Германия са пристигнали 170 000 бежанци, докато през последните три месеца на 2015 г. броят им е бил почти половин милион. Това ще рече спад с 66 на сто. През март т. г. новодошлите търсещи убежище са 20 000 души.

Това обяви днес на пресконференция в Берлин вътрешният министър Томас де Мезиер.

Той оповести също, че средно на ден във ФРГ сега пристигат доста по-малко от 200 мигранти. Министърът обаче призна, че са възможни грешки при системата за преброяване, както и дублиране при регистрирането.

“Въпреки това ние виждаме, че сработват националните мерки за овладяването на бежанската криза. Да, броят на подадените молби за получаване на политическо убежище нараства, а този на новопристигащите намалява. Това не е противоречие. Много, които са пристигнали миналата година, едва сега подават молби за убежище”, посочи Де Мезиер.

Нараствал и броят на депортираните мигранти, пристигнали от сигурни държави. Само вчера в Тунис са били върнати 24 души.

Докато през миналата година 61 на сто от пристигналите от държани от Западните Балкани са поискали убежище, сега този процент се свил на 5%.

Де Мезиер отказа да прави прогноза колко новопристигнали бежанци се очакват за тази година в Германия: “Не знаем доколко ще се прилага споразумението между ЕС, Турция и Гърция.”

Въпреки чувствителното намаляване на броя на новопристигащите, в Германия няма да се премахват приемателните центрове. Те могат да бъдат временно затваряни, но при необходимост отново ще действат, каза Де Мезиер.

Преди дни той оповести, че на 12 май ще бъде премахнат граничният контрол между Германия и Австрия, въведен миналата година заради бежанската вълна

Бавария е категорично против, тъй като през тази граница бежанците първо стъпват на баварска земя.

“Разбира се, че ще обсъдим въпроса с най-засегнатата федерална провинция, предстои среща с баварския лидер Хорст Зеехофер, но в крайна сметка решение взима вътрешният министър”, заяви Томас Де Мезиер, визирайки себе си.